لطفاً نگاهی به اطراف خود بیندازید و بررسی کنید چه کسانی از شغلشان راضی هستند؟ چه کسانی شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود دارند؟ و چه کسانی در شغل مرتبط با رشته تحصیلیشان موفق هستند؟
این افراد علاوه بر علاقه و پشتکار زیاد، در آن رشته خاص، توانایی و استعداد دارند و یک سری قوانین و اصول کلی موفقیت را رعایت کرده اند. (فعلا بحث پارتی رو کنار بگذارید)
تعدادی از این افراد، به صورت ناهوشیار (ناخودآگاه) از این قوانین و اصول استفاده میکنند و در مورد استعداد هم از ابتدا، تشخیص ندادهاند و فقط بخاطر علاقه در یک رشته خاص، کار را شروع کردهاند و بعداً متوجه شدهاند که در این رشته استعداد هم دارند!
تعداد خیلی کمی از افراد را میتوانید پیدا کنید که از ابتدای انتخاب رشته (یعنی اول دبیرستان یا پایه نهم فعلی) استعدادیابی شده باشند! چون اکثر مشاوران مدارس فقط براساس معدل و نمرات دروس و علاقه دانشآموز تصمیم میگیرند که این فرد چه رشتهای را انتخاب کند!
برای انتخاب رشته ورود به دانشگاه نیز، اکثر مشاوران مدارس فقط براساس رتبه کنکور، رشته، شهر و دانشگاه مورد علاقه داوطلب تصمیم میگیرند که این فرد چه جوری انتخاب رشته انجام دهد و کاری به استعداد و تیپ شخصیتی او ندارند!
در حالیکه ممکن است این علاقه، کاذب باشد یعنی فقط بخاطر محیط و خانوادهای باشد که فرد در آن زندگی کرده و تحت تاثیر صحبتهای اطرافیان از سنین کودکی، این باور کاذب در او ایجاد شده باشد یا بخاطر اطلاعات نادرستی که اطرافیانش به او گفته باشند یا اطلاعات محدودی و ناقصی که خودش با مطالعه و تحقیق بدست آورده باشد.
و نتیجه آن میشود که دانشجوی کارشناسی بعد از چند سال درس خواندن یا بعد از ورود به دوره کارورزی، کارآموزی یا هر دوره عملی دیگر، تازه متوجه میشود که به این کار علاقه زیادی ندارد مانند یک دانشجوی پزشکی سال پنجم که با ورود به بیمارستان به عنوان یک پزشک، تازه متوجه میشود که توانایی تحمل شرایط و بوی بیمارستان، بیماران و مجروحان را ندارد و کم کم متوجه میشود که تیپ شخصیتی و استعداد یک پزشک را ندارد و همه علاقه کاذبی که از سنین کودکی در او ایجاد شده بود، از بین میرود و به تنفر کشیده میشود. (این مثال واقعی از یکی از مراجعه کنندگان خودم بود). از این جور مثالها زیاد است. متاسفانه تقریبا نصف بیشتر افراد مراجعه کننده به مشاوران تحصیلی، افرادی هستند که از رشتهای که تحصیل کردهاند، راضی نیستند! و فقط تعداد کمی از افراد به موقع برای استعدادیابی و انتخاب رشته از یک مشاور خبره کمک میگیرند.
شاید باورتون نشه در حال حاضر تعدادی از پزشکان عمومی بیکار هستن! برای مجوز داروخانه در شهرهای بزرگ نیاز به پیدا کردن آشنا و پارتی هست و در سالهای آینده بیکاران رشته های پزشکی و پیراپزشکی بیشتر هم خواهد شد ولی باز هم متاسفانه شاهد افزایش داوطلبان کنکور تجربی هستیم. چون اون درصد خیلی پایین از افرادی که میتونن تا تخصص پزشکی ادامه تحصیل بدن و بعدا وارد بیمارستان شوند و مطب بزنند، درآمد بسیار بالایی دارند. این در حالی است که در کشورهای پیشرفته، مهندسان بالاترین درآمد را دارند و خیلی از مراکز درمانی رایگان می باشند. خب مسلما وقتی مهندسان رشته های مختلف، ساختمان ها، جاده ها، ماشین ها و تمام وسایل زندگی را ایمن تر طراحی و تولید میکنن و جامعه از رفاه بیشتری برخودار باشد، افراد کمتری به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه میکنن دقیقا برعکس کشور ما…
.
به عقیده فرانک پارسونز (پدر نهضت راهنمایی شغلی)، انتخاب شغل به عوامل متعدد و گسترده ای بستگی دارد که در سه مرحله خلاصه می شود:
۱- شناسایی کامل شخصیت، توانایی ها، استعدادها، علایق و محدودیت های فرد
۲- شناسایی ویژگی های مشاغل متعدد و آگاهی از عواملی که به موفقیت و رضایت شغلی منجر می شود.
۳- ایجاد سازشی منطقی بین خصوصیات شغلی و شرایط شغلی
… و اما من برای انتخاب رشته و استعدایابی شغلی علاوه بر مصاحبه، بررسی شرایط افراد و توضیح رشته ها و آینده شغلی آنها، آزمون هایی از افراد میگیرم که شامل بررسی علایق، ارزش ها،نیازها، توانایی ها، استعداد و تیپ شخصیتی می باشد.
استعداد و توانایی کلماتی هستند که به سادگی با هم اشتباه گرفته میشوند در حالیکه آزمون های توانایی برای آشکار کردن سطح توانایی در حال حاضر فرد شامل (ادراک فضایی، توانایی عددی، توانایی کلامی، توانایی مکانیکی، خلاقیت ادبی، امور دفتری، فروش و…) است ولی آزمون های استعداد، سطوح توانایی آینده افراد را که در ایفای وظایف بروز خواهند داد، آشکار می کند.
ارزش های کاری شامل استقلال، حمایت، پیشرفت، درآمد، امنیت، ماجراجویی، شرایط محیط کار و… است که در آزمون هدایت تحصیلی – شغلی سنجیده می شود.
علایق و تیپ های شخصیتی در آزمون هالند و مایرز-بریگز ارزیابی می شوند. تیپ های شخصیتی در آزمون هالند شامل واقع گرا، جستجوگر، اجتماعی، هنری، متهور و قرارداری می باشند که برای هر کدام شغل هایی پیشنهاد میشود.
مایرز-بریگز یک آزمون ارزیابی و سنجش ترجیحات شخصیتی است که در انتخاب شغل، رشته تحصیلی، ارزیابی منابع انسانی، استخدام و بهبود کیفیت رابطه عاطفی و ازدواج کاربرد دارد. در این آزمون، افراد به شانزده نوع تیپ شخصیتی تقسیم میشوند که برای هر کدام رشتههای خاصی پیشنهاد میشود. با شناخت تیپ شخصیتی میتوانید نقاط ضعف و قوت خود را راحتتر شناسایی کرده، علاقهمندیهای خود را سریعتر کشف کنید و استعدادهایی که به عنوان مواهب ذاتی در شما قرار گرفته است را شکوفا کنید.
دانلود آزمون هوشهای چندگانه گاردنر
دانلود آزمون نیازهای اساسی گلاسر
برای درخواست مشاوره و انجام آزمون از اینجا اقدام نمایید.