قبل از امتحان:
۱- سعی کنید هرگونه برداشت نابجا از امتحانات و ناراحتی و نفرت از امتحان دادن را از خود دور کنید. زیرا امتحان جزء لاینفک زندگی ماست.
۲- توکل به خدا، آرامش، اعتماد به نفس، پشتکار و برنامه ریزی مهمترین عوامل موفقیت در امتحانات است.
۳- روزهای قبل از امتحان هر چیز را که باعث حواسپرتی میشود، کاملاً کنار بگذارید. عوامل مزاحم از جمله تلفن ثابت، تلفن همراه، تلویزیون و… را از خود دور نمایید زیرا توجه به این چیزها باعث از بین رفتن تمرکز شما میشود و کاهش تمرکز روی درس، خود به خود اضطراب به وجود میآورد.
۴- همواره سعی کنید امنیت و آرامش را در خانه فراهم کنید و برای مطالعه یک مکان آرام را مد نظر قرار دهید.
۵- حتما وسایل و مکان مطالعه را مرتب و منظم نمایید. تنها وسایلی را که واقعا مورد نیاز میباشد، مقابلتان قرار دهید.
۶- یک برنامهی شخصی برای اجرای بهتر امتحانات داشته باشید. اگر متوجه شدید که بر روی یک درس خاص میزان تسلطتان کم است و باید زمان بیشتری را صرف کنید از زمان درسهایی که تسلطتان بیشتر است کمی برای جبران و کار کردن بیشتر این مباحث استفاده کنید.
۷- سعی کنید قبل از شروع هر درس بر روی مباحث آن طبقهبندی ویژهای داشته باشید اینکه:
- کدام مبحث را خوب بلد هستید؟
- کدام مبحث بسیار مهم است؟
- کدام مبحث نیاز به توجه بیشتری دارد؟
- کدام مبحث اولویت اول را برای مطالعه دارد؟
۸- برای خواندن فصلهایی که به یکدیگر وابسته نیستند، ابتدا سعی کنید فصلهایی را اولویت اول مطالعه قرار دهید که ارزش نمرهای بالاتری دارند و این فصلها را بیشتر بخوانید و بعد از خواندن و تسلط بر آنها به سراغ فصلهای دیگر بروید.
۹- تمام مثالها و تمرینهای کتاب درسی را حل کنید و تلاش کنید که به جواب آخر برسید. اگر پاسخ اشتباه بود علت را بررسی کنید و یک بار دیگر سؤال را برای خود حل کنید.
۱۰- بعد از اینکه کتاب درسی را کامل کار کردید سعی کنید از مجموعه سؤالات امتحانات نهایی برای افزایش تسلط و تمرین بیشتر خود استفاده کنید. تقریباً تیپ سؤالات امتحانات نهایی یکی است و شما با حل کردن آنها با آمادگی ذهنی کامل سر جلسه حاضر میشوید.
۱۱- هنگام مطالعه یک برگه برای یادداشتبرداری نکات مهم و فرمولهایی که فکر میکنید مهم هستند داشته باشید.
۱۲- نکات سؤالات مهم و سؤالاتی را که اشتباه پاسخ دادهاید برای خود یادداشت کنید.
۱۳- روز قبل از امتحان میتوانید از این یادداشتها برای مرور نکات مهم خود استفاده کنید.
۱۴- هنگام مطالعه، خود را به جای معلم قرار دهید و سوالات امتحانی را طرح نمایید.
۱۵- سوالاتی که قبلاً معلم از شما امتحان گرفته یا در اختیارتان قرار داده است، مجدداً مرور کنید.
۱۶- تاکیدات معلم در زمان تدریس یا پرسش های او را مجدداً یادآوری کنید.
۱۷- اشکالات درسی خود را یادداشت کنید و در روزهای باقیمانده تا امتحانات و در فواصل امتحانات از دوستان و اعضای خانواده و در صورت دسترسی از معلم بپرسید و این کار را تا حداکثر شب قبل از امتحان انجام دهید.
۱۸- هر وقت فکری منفی به سراغ شما آمد، فوراً همان فکر را به شکل مثبت تغییر دهید و با صدای بلند برای خود تکرار کنید. مثلا ممکن است فکر کنید: همه بچهها یک دور کامل درس را خواندهاند و به آن مسلط هستند اما من هنوز با کتاب سر و کله میزنم. اگر چنین فکری به سراغتان آمد بلافاصله به خود تلقین کنید که توانسته اید با مطالعه کافی و مفید، نمرات بهتری بگیرید و با صدایی رسا بگویید: “من قبلا هم چنین امتحانهایی دادهام و اکثر مواقع هم نمره خوبی گرفتهام”.
۱۹- از مشاجرات خانوادگی و رفت و آمدهای فراوان و حضور در مکان های شلوغ و پر سر و صدا و دیدن یا شنیدن بیش از حد برنامه های تلویزیونی و سایر عواملی که موجب اتلاف وقت، تشویش خاطر و حواس پرتی می گردند، پرهیز کنید.
۲۰- وقت خود را با افرادی بگذرانید که از آرامش خوبی برخوردارند و به شما روحیه یا به قولی انرژی مثبت میدهند.
۲۱- پس از تلاش خود در درس خواندن و فهمیدن مطالب، خود را تمجید و تشویق کنید.
۲۲- برنامه مطالعه را به گونه ای تنظیم کنید که در شب امتحان، وقت کافی برای استراحت داشته باشید.
۲۳- سعی کنید شام را مختصر و سبک میل کنید تا خواب راحت و عمیقی داشته باشید.
۲۴- وسایل لازم برای امتحان را آماده کنید (مثل مداد، خودکار، ماشین حساب، ساعت و…) با این کار ضمن آرامش، نیازی به قرض گرفتن وسایل دیگران پیدا نخواهید کرد.
صبح امتحان:
۲۵- حتماً صبحانه مناسب و پرانرژی (مثل ارده و عسل- تخم مرغ و سبزی- مربا) صرف کنید. بدون تغذیه مناسب مغز شما برای تحلیل و حل مسایل دچار مشکل خواهد شد.
۲۶- سعی کنید زودتر از معمول روزانه از خانه خارج شوید تا مسائلی مانند ترافیک باعث ایجاد نگرانی و تشویش از دیر رسیدن به جلسه نگردد.
۲۷- با گام های آهسته و بدون تعجیل به مدرسه رفته و با گام های آهسته به محل برگزاری امتحان بروید.
۲۸- با اطمینان خاطر و آرامش کامل در امتحان شرکت کنید. همواره این جملات را در ذهن خود تکرار کنید: “من برای امتحان کاملا آماده ام و به خوبی از عهده آن برمیام” نگرانی را از خود دور کنید. هر گاه احساس نگرانی کردید، چند نفس عمیق بکشید تا آرام شوید.
۲۹- قبل از شروع امتحان با دوستانتان راجع به سوالات احتمالی و مباحث درسی صحبت نکنید.
۳۰- از مرور مطالب درسی در ساعات قبل از امتحان با دوستان جداً خودداری کنید زیرا میتواند زمینه ساز اضطراب در شما باشد.
۳۱- بررسی و اطلاع از میزان یادگیری و تلاش دیگران کمکی به یادگیری بهتر شما نخواهد داشت و تنها خواهد توانست نگرانی و اضطرابتان را افزایش دهد بنابراین بر کنجکاوی خود غلبه کنید.
۳۲- امتحان را با یاد خدا و نهایت آرامش و تمرکز شروع کنید.
۳۳- از سالم و کامل بودن برگه های امتحانی (مثلا چاپ صحیح سوالات در دو روی برگه) و نکاتی که مراقبان در شروع آزمون میگویند، دقت کنید.
۳۴- سؤالات را با دقت بخوانید و زیر قسمتهای مهم سؤال خط بکشید. مثلاً اینکه سرعت را بر اساس کیلومتر بر ساعت یا متر بر ثانیه میخواهند.
۳۵- اگر در جلسه امتحان دچار آشفتگی و اضطراب شدید از تکنیکهای وقفه آزمون استفاده کنید؛ برای چند دقیقه امتحان را رها کنید و کارهای زیر را انجام دهید:
- تحرک و کشش عضلانی: پا را کف زمین گذاشته، دستها را به سمت بالا کشیده و ستون فقرات خود را کاملا عمودی و صاف نگه دارید.
- یک ماده قندی مانند خرما یا شکلات در دهان بگذارید.
- نفس عمیق بکشید، چند ثانیه نگه دارید و بعد به طور کامل آرام بیرون دهید و تا ۳ بار تکرار کنید.
۳۶- در جلسه امتحان هر مسئله و مشکلی که انرژی مفید شما را کاهش میدهد و ذهن را درگیر میکند، حذف نمایید.
۳۷- توجه داشته باشید نگاه کردن به دیگر دانش آموزان و نحوه عملکرد آنان میتواند موجب اضطراب زیادی در حین امتحان شود. مانند دیدن دانش آموزی که تند تند مینویسند یا… بنابراین تمام توجه خود را بر روی ورقه امتحانی تان متمرکز نمایید تا آرامش بیشتری داشته باشید.
۳۸- در نوشتن پاسخ ها با دقت عمل کنید و خود را به جای معلمی قرار دهید که میخواهد همین برگه امتحانی را صحیح کند تا در اثر بدخطی و نامنظم بودن پاسخهایتان، پاسخ شما توسط تصحیحکننده اشتباه تشخیص داده نشود و نمرهتان کم نشود.
۳۹- حتما زمان پاسخگویی به سوالات را تنظیم کنید. ابتدا به سؤالات ساده تر پاسخ دهید و بعد به آنها که نمره بیشتری دارند.
۴۰- اگر متوجه شدید که سؤال را بلد نیستید، خود را درگیر آن نکنید؛ زیرا وقتتان را از دست میدهید و دچار استرس شده و ممکنه سؤالاتی را که بلد هستید هم نتوانید به خوبی جواب دهید.
۴۱- در پاسخ به سؤالات تشریحی، به اصل موضوع بپردازید و حاشیه نروید.
۴۲- در امتحانات تستی برای انتخاب پاسخ درست دقت کنید:
- ابتدا گزینه هایی را که میدانید اشتباه است، کنار بگذارید.
- اگر تست نمرهی منفی ندارد، از بین پاسخهای باقی مانده، پاسخ صحیح را انتخاب نمایید و یا حدس بزنید.
- اگر تست نمره منفی دارد و شما دلیل خاصی برای انتخاب پاسخ خود ندارید، حدس نزنید.
- در مورد تست دروس حفظی، اگر بین دو گزینه شک کردید، معمولا اولین گزینه ای که نظرتان را جلب کرده بود، پاسخ صحیح است. پس پاسخ خود را تغییر ندهید، مگر اینکه واقعا به نتیجهی قطعی رسیده باشید.
۴۳- عجله ای برای تحویل دادن ورق نداشته باشید و تا آنجا که میتوانید درباره سوالات فکر نمایید.
بعد از امتحان:
۴۴- اکنون امتحان به پایان رسیده است و شما تمام تلاشتان را انجام داده اید. پس به خدا توکل کنید و امیدوار باشید و تمام نیروی خود را بر امتحان بعد متمرکز نمایید.
۴۵- در صورت عدم دستیابی به انتظارات خود، سعی کنید واقع بینانه به ارزیابی آن بپردازید و قبل از همه بدانید دنیا به آخر نرسیده است! اگر کمی بهتر بیاندیشید، متوجه خواهید شد که همه چیز در این امتحان خلاصه نشده است. باید از این امتحان برای موفقیت در امتحانات دیگر درس بیاموزید.
۴۶- قبل از انداختن تقصیر به گردن دیگران (سخت بودن سوالات و کم بودن وقت و…) به نقاط ضعف خود پی برده و درصدد رفع مشکلات برآیید و در پی برنامه ریزی صحیح و عملی برای دیگر امتحانات باشید.
موفق و پیروز باشید.
علی باقرپور
برای خواندن جدیدترین مطالب، اخبار کنکور و فیلم های انگیزشی به کانال تلگرام مشاوره تحصیلی و کنکور علی باقرپور بپیوندید: