خیلی از دانش آموزان و دانشجویان در مورد فراموشی مطالب و دوباره خوانی رنج می برند و وقت زیادی را بابت مرور کردن درس ها از دست میدهند. در صورتیکه اگر روش مرور منظم بر مبنای منحنی یادگیری رو اجرا کنند، مطالب در حافظه بلند مدت آنها تثبیت و میزان فراموشی خیلی کم خواهد شد.
ایده اولیه منحنی یادگیری یا منحنی فراموشی توسط هرمان ابینگهاوس مطرح شد که وی سعی داشت بفهمد مغز انسان چگونه به یاد می آورد؟ او در گام نخست دریافت که به دلیل هجوم اطلاعات مختلف به مغز از طریق حواس مختلف انسان، مغز مطالبی را که قدیمی تر هستند و استفاده ای از آنها نشده است را دور می اندازد و در واقع در این حالت فراموشی اتفاق می افتد. سرعت فراموشی یک مطلب به سختی آن مطلب، میزان فشار و استرس در زمان یاد گرفتن آن مطلب و مقدار تمرکز و توجه به آن مطلب بستگی دارد.
ابینگهاوس برای تحقیق خود ۲۳۰۰ کلمه سه حرفی بی معنا درست کرد و شروع به حفظ کردن آنها نمود. سپس سعی کرد تا در بازه های زمانی مختلف آنها را به یاد بیاورد (از ۲۰ دقیقه تا ۳۱ روز) و این کار را تا یکسال ادامه داد. نتایج آزمایشات ابینگهاوس مشخص نمود که بین فراموشی اطلاعات حفظ شده در گذر زمان رابطه ای هست.
او دریافت که بخش بزرگی از حفظیات انسان در همان بیست دقیقه اول یاد گیری از یادش می رود. بعد از یک ساعت شخص تقریبا نصف حفظیاتش را فراموش میکند و بعد از ۲۴ ساعت، دو سوم یاد گرفته ها از خاطر می روند. او این نتایج را روی نمودار برد که ما امروز به نام منحنی فراموشی یا منحنی یادگیری ابینگهاوس میشناسیم. ابینگهاوس سه سال آزمایشاتش را تکرار کرد و نتایج مشابهی را بدست آورد.
سالها بعد دانشمند اتریشی، سباستین لایتنر با الهام از این روش، جعبه ای را برای مرور مطالب و یادگیری بهتر و عدم فراموشی مطالب طراحی نمود که به همان جعبه لایتنر معروف است. جعبه لایتنر به تناسب سختی مطلب دفعات مرور را افزایش می دهد تا احتمال فراموشی آن مطلب به صفر برسد. در این جعبه مطالب به مرور در خانه های جعبه جابجا می شوند و مطالب خانه آخر جدول مطالبی هستند که ممکن است ۵ دور یا بیشتر مرور شده باشند.
بنابراین برای عدم فراموشی مطالب یادگرفته شده، فواصل زمانی مرور در برنامه درسی شما باید به شرح ذیل باشه:
اولین مرور: ۱ روز پس از اولین مطالعه
دومین مرور: ۲ روز پس از اولین مرور
سومین مرور: ۴ روز پس از دومین مرور
چهارمین مرور: ۸ روز پس از سومین مرور
پنجمین مرور: ۱۶ روز پس از چهارمین مرور انجام میشود.
دقت کنید اگر خواندن و یادگرفتن مطلبی در دفعه اول، یک ساعت طول کشید در مرور بعدی کمتر از ۱۵ دقیقه از شما وقت میگیره!
در ضمن قبل از هر مرور از هر فصل تعدادی تمرین و یا تست حل کنید تا ذهن شما درگیر حل مسئله شود.
از آنجایی که چیدن این بازه های مرور در برنامه ای شامل چند درس مختلف یک مقدار مشکل است میتوانید از یک مشاور برنامه ریزی کمک بگیرید. سیستم برنامه ریزی اینجانب بر مبنای روش علمی منحنی یادگیری و روش لایتنر می باشد که مطالب به تناسب پیشرفت در جدول برنامه ریزی در بازه های استاندارد و البته بر مبنای سختی مطلب مرور می شوند. به نوعی که هیچ وقت دغدغه فراموشی مطالب نداشته باشید.
برای اطلاع از آخرین اخبار و مطالب و دانلود فیلم های آموزشی و انگیزشی از طریق لینک زیر به کانال مشاوره تحصیلی علی باقرپور بپیوندید: