موسیقی درمانی رشتهای است که با استفاده از موسیقی و برنامههای تنظیم شده آن به افراد کمک میکند تا در زمینههای حسی، حرکتی، عاطفی، ارتباطی، اجتماعی و آموزشی بهبود بخشند.
.
سازهای موسیقی درمانی:
این سازها به دو گروه سازهای ضربی و سازهای ملودیک تقسیم میشوند. سازهای کوبه ای شامل: طبل، بشکه، تمپانی، چوب، ماراکاس، دقک، قاشقک، طبل، دایره زنگی، سنج و تام تام هستند.
سازهای ملودیک شامل: زایلوفون، متالوفون، بلز، طبل، تمپانی کوکی، چنگ و ویولون های ساده و زنگ میباشند.
موسیقی درمانگر با توجه به نوع نیاز مراجع، برای درمان برنامه ریزی می کند. این برنامه ها به شکل فردی و گروهی قابلیت اجرا دارد. زمان برنامه به توان، صبر و حوصله، تمرکز افراد بستگی دارد. کودکان اتیستیک بیشتر از دو دقیقه در جلسات اولیه تاب نمیآورند. ولی افرادی که شرایط ذهنی و روحی مناسب تری دارند تا دو ساعت هم حوصله به خرج میدهند.
.
نمونه ای از برنامههای موسیقی درمانی:
توجه و تمرکز: خواندن ترانه، نواختن بر روی تیغه های مشخص
فقر کلامی: آواز فردی و گروهی، بحث و گفتگو پیرامون آن
کمبود اراده، فقدان احساس و انگیزه: حرکات موزون فردی و گروهی، بداهه نوازی، آواز گروهی، آموزش و تمرین ساز مورد علاقه، شنیدن قطعات مورد علاقه
.
مخاطبان ویژه خدمات موسیقی درمانی:
کودکان با اختلالات رفتاری مثل اضطراب و افسردگی، ترسهای مرضی، بیش فعالی و غیره
بزرگسالان با اختلالات روانی مثل افسردگی، اضطراب، وسواس، فوبی، هیستری، اسکیزوفرنی و همچنین معلولین جسمی، عقب ماندگان ذهنی، اختلال گفتاری، ناشنوایان، نابینایان و بسیاری بیماری های جسمی
.
دانشگاهها
متاسفانه رشته موسیقی درمانی به دلیل بعضی از محدودیتها هنوز در ایران ایجاد نشده است درحالیکه از سال ۹۳ تاکنون در خصوص امور مربوط به «طب تسکینی»، «مرکز توسعه و تعالی علوم اعصاب»، «مرکز توسعه و تعالی طب هنر»، وزارت بهداشت جلسات متعددی با افراد صاحبنظر برگزار کرده تا کریکولومهای رشتههای مورد نظر بازنگری و بازنویسی شوند تا تربیت دانشجو در این رشتهها و مقاطع مختلف با کیفیت بالاتری انجام بگیرد.
دکتر علی زاده محمدی از سال ۱۳۷۹ تاکنون با تاسیس موسسه آموزشی، پژوهشی موسیقی درمانی تاثیرات مایه های موسیقی ایرانی را در سبک سازی روحی مورد بررسی قرار داده اند.
رشته موسیقی درمانی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای آریزونا (آمریکا)، اوهایو (آمریکا) و فیلفرد لاریر (کانادا) و… دانشجو میپذیرد و مسلما افرادی که در این رشته تحصیل کنند و به ایران برگردند میتوانند هم به عنوان درمانگر و هم به عنوان استاد دانشگاه (زمانی که این رشته در دانشگاههای ایران ایجاد شود) فعالیت نمایند.
.
معرفی کتاب
برخی از کتابهای منتشر شده در زمینه موسیقی درمانی:
مقدمه ای بر موسیقی درمانی – نویسنده: ژاکلین اشمیت پترز – مترجم: علی زاده محمدی – انتشارات شباهنگ
کاربرد های موسیقی درمانی در زمینه های روانپزشکی، پزشکی و روان شناختی – نویسنده: علی زاده محمدی – انتشارات اسرار دانش
تاثیر موسیقی بر اختلالات زبان (گفتار درمانی با کلام آهنگین در اتیسم و زبانپریشی) – نویسنده: حسن عشایری و ندا فردوسی – انتشارات رویان پژوه
موسیقی درمانی با هدایت زیستی – نویسنده: اریک بی. میلر – مترجم: سارا اسکندری
موسیقی درمانی کم توانان ذهنی (ویژه مربیان) – نویسنده: هاتف دوستدار
موسیقی درمانی – نویسنده: راجندر منن – مترجم: جمشید هاشمی (دکتر آرام) – انتشارات تجسم خلاق
موسیقی درمانی و تاثیر آن بر افسردگی، اضطراب و استرس- نویسنده: حسین موسوی – انتشارات نودا
موسیقی درمانی برای همه – نویسنده: تد اندروز – مترجم: آذر عمرانی – انتشارات روان
موزیکولوژی – نویسنده: سید سعید ابوذریان – انتشارات طلوع فجر
موسیقی درمانی چیست و چه نیست؟ – نویسنده: غزاله لطفی
موسیقی درمانی – نویسنده: نیکو زهادی
.
بیشتر بخوانید: