رشته نمایش (تئاتر) به عنوان یکی از رشتههای مهم هنری در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تدریس میشود. این رشته در مقطع کارشناسی دارای گرایشهای زیر است:
- ادبیات نمایشی
- نمایش عروسکی
- کارگردانی
- بازیگری
- طراحی صحنه
.
.مصاحبه با مهشید نوربالا رتبه ۵۰ کنکور هنر
فارغ التحصیل رشته بازیگری و کارگردانی دانشگاه تهران
دیدگاه جامعه و آینده شغلی رشته بازیگری
منابع کنکور هنر و آزمون عملی کنکور هنر
.
زمینه های شغلی رشته نمایش:
- تدریس بازیگری در هنرستان ها، آموزشگاه ها و مراکز دیگر
- همکاری با گروه های نمایش به عنوان بازیگر و یا کارگردان
- همکاری به عنوان گوینده و یا مجری در برنامه های تلویزیونی
- همکاری با گروه های تولید فیلم سینمایی و یا تلویزیونی
- کارگردانی نمایش در مراکز مختلف
- تدوین و نور پردازی
- فیلمبرداری
- فیلمنامه نویسی
- طراحی گریم و ماسک
- دستیار فیلمبردار
.
دروس مشترک در گرایشهای مختلف نمایش:
تاریخ نمایش، جامعهشناسی، آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان، آشنایی با هنرهای تجسمی، اصول و مبانی ارتباطات، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با ادبیات معاصر ایران و جهان، فرهنگ عامه و تمثیلشناسی، تاریخ فلسفه، آشنایی با تعزیه، مبانی دکور و صحنهآرایی، مبانی نمایشنامهنویسی، مبانی بازیگری، مبانی نمایش عروسکی، روش تحقیق و تدوین پایاننامه، نمایش در ایران.
.
گرایش ادبیات نمایشی:
نمایشنامه یا ادبیات نمایشی، از بخش های اصلی نمایش است. در این رشته چگونگی نوشتن متن برای اجرای نمایش، آموزش داده می شود. مهمترین عنصر در تحصیل در این رشته و موفقیت در آن، داشتن ذوق و استعداد نویسندگی است. دانشجوی این رشته باید اطلاعاتی در مورد فرهنگ ادبیات و جامعه شناسی و … در ایران و جهان داشته باشد.
.
زمینه های شغلی رشته ادبیات نمایشی:
- تدریس در زمینه ادبیات نمایشی
- فعالیت های هنری و آموزشی
- نوشتن متن برای برنامه های رادیویی و تلویزیونی
- مقاله نویسی و یا داستان نویسی در مطبوعات
.
دروس تخصصی گرایش ادبیات نمایشی:
آشنایی با متون فارسینمایشی ، تاریخ ادبیات نمایشی ، اصول و فنون نمایشنامهنویسی، داستاننویسی، سبکهای ادبی جهان، نقد در نمایش ، شخصیتشناسی، دیدن و تحلیل نمایش، آشنایی با فیلمنامهنویسی، نمایشنامهنویسی رادیو و تلویزیون، پایاننامه.
.
گرایش نمایش عروسکی:
نمایش عروسکی نوعی تئاتر است که در آن از عروسک یا شیء متحرک استفاده می شود. عروسک ها توسط شخصی به نام عروسک گردان به حرکت در می آید. در این نوع نمایش، به وسیله حرکات عروسک با مخاطب یا تماشاگر ارتباط برقرار میشود.
با توجه به شیوه اجرا، نوع عروسک و محیط اجرا، شیوه های مختلف نمایش عروسکی وجود دارد. از جمله می توان به عروسکی سایه ای، عروسکی دستکشی، عروسکی فک زن، عروسکی ماسک و تن پوش، عروسکی نخی، عروسکی سیاه و عروسکی میله ای اشاره کرد.
دروس تخصصی گرایش نمایش عروسکی:
کارگاه نمایش عروسکی، طراحی و نقاشی، فن بیان، نمایشنامهنویسی عروسکی، موسیقی در نمایش، شناخت مواد، تاریخ نمایش عروسکی، آشنایی با فضاهای سنتی، موسیقی در نمایش عروسکی، ماسک و گریم، شیوههای نمایش در ایران، کارگردانی نمایش عروسکی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، آشنایی با ادبیات کودکان، دیدن و تحلیل نمایش عروسکی، بازیگری نمایش عروسکی، کودک و نمایش، پایاننامه.
.
رشته کارگردانی:
وظیفه اصلی کارگردان، تهیه و انتخاب متن، انتخاب بازیگران و کار عملی (تمرین) با بازیگران است.
دروس تخصصی گرایش کارگردانی:
کارگردانی، تحلیل نمایشنامه، نمایش ایمائی، امکانات صحنه، موسیقی صحنه، موسیقی در نمایش، شیوههای نمایش در ایران، سبکها و شیوههای اجرا، ماسک و گریم، دکور، اصول کارگردانی نمایش رادیوئی، دیدن و تحلیل نمایش، اجرای کارگاهی نمایشهای ایران، ترکیب در صحنه، اصول کارگردانی نمایش تلویزیونی، پایاننامه.
.
رشته بازیگری:
بازیگری در مفهوم حرفهای آن، کشف حقیقت بی هیچ ابهامی در گفتار نویسنده و انتقال این کشف به تماشاگر است. در واقع بازیگر، یعنی کسی که با صداقت تمام به آنچه بر روی صحنه میگذرد، ایمان داشته باشد و با تمام وجود نقش خود را بر روی صحنه تجربه کرده و در واقع بر روی صحنه زندگی کند.
دروس تخصصی گرایش بازیگری:
امکانات صحنه، نمایش ایمائی، تحلیل نمایشنامه، بدن، بیان، شیوههای نمایش در ایران، ماسک و گریم، سبکها و شیوههای اجرا، شخصیتشناسی، تربیت حس، بازیگری، اجرای کارگاههای نمایشهای ایرانی، بازیگری سینما، دیدن و تحلیل نمایش، بازیگری رادیو و تلویزیون، پایاننامه.
.
گرایش طراحی صحنه:
یک صحنهآرا با توجه به امکانات سالن و دستگاههای مکانیکی موجود، فضای کلی نمایش را ایجاد میکند و به همین دلیل طراح نور، طراح لباس و چهرهپرداز زیر نظر وی فعالیت میکنند. همچنین یک صحنهآرا تلاش میکند تا به سادهترین وجه، حسهای موجود در نمایش را به یاری دکور ایجاد نماید چون حتی یک رنگ نامناسب در صحنه، میتواند فضا را مخدوش کند.
دروس تخصصی گرایش طراحی صحنه:
طراحی و نقاشی، نقشهکشی، شناخت مواد، آشنایی با فضاهای سنتی ایران، آشنایی با طراحی و دوخت لباس، تاریخ تحولات دکور، امکانات صحنه، کارگاه رنگ، پرسپکتیو در صحنه، نور در صحنه، تاریخ لباس در غرب و ایران، ماسک و گریم، شیوههای نمایش در ایران، دیدن و تحلیل نمایش، کارگاه دکور و صحنهآرایی، اجرای کارگاهی نمایشهای ایرانی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، آشنایی با صحنه سینمائی و تلویزیونی، صوت، پایاننامه.
.
رشته سینما:
سینما هنری است بر پایه ضبط تصاویر و تولید آن توام با صدا، که در قالب مفاهیم و سبک های متفاوت به نمایش گذاشته میشود. هنر سینما بصورت انفرادی انجام نمیشود و برای تهیه یک فیلم، وجود متخصصان مختلف در زمینه های دیگر هنری الزامی است. تولید فیلم، حاصل کار فعالیت گروهی اعم از کارگردان، فیلمنامه نویس، تهیه کننده، مدیر فیلمبرداری، منشی و دستیار صحنه، آهنگساز، صداگذار، بازیگران، گریمور، دکوراتور، مسئول جلوه های ویژه، گویندگان و غیره است.
گرایش های مختلف رشته سینما:
- گرایش کارگردانی
- گرایش فیلمبرداری
- گرایش فیلمنامه نویسی
- گرایش تدوین
.
دروس مشترک در گرایشهای مختلف رشته سینما:
فرهنگ عامه، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با ادبیات معاصر و کهن ایران و جهان، آشنایی با هنرهای تجسمی، تاریخ فلسفه، جامعهشناسی، موسیقی، اصول و مبانی ارتباطات، طراحی مقدماتی، تمثیل شناسی، روانشناسی، تاریخ اجتماعی ایران، تاریخ اجتماعی جهان، شناخت رنگ، معماری، ریتم در هنرها، تاریخ سینما، عکاسی، گزارشنویسی، مبانی هنرهای نمایشی، اصول فیلمنامهنویسی، اصول فیلمبرداری، مبانی تدوین، اصول کارگردانی
.
دروس تخصصی گرایش تدوین:
صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، مستندسازی، ولید برنامههای تلویزیونی، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، تدوین، موسیقی، تئوریهای تدوین، ترکیب بندی تصویر، شناخت تحلیلی تدوین، پروژه نهایی
.
دروس تخصصی گرایش فیلم نامه نویسی:
آشنایی با متون نمایشی فیلم، سبکهای ادبی جهان، شخصیتشناسی، تاریخ ادبیات نمایشی، داستاننویسی، فیلمنامه نویسی، آشنایی با شعر در ایران و جهان، قصه در ادیان، آشنایی با ادبیات کودکان، نمایشنامهنویسی، تحلیل فیلمنامه، تصویرنامه نویسی، پروژه نهایی
.
دروس تخصصی گرایش کارگردانی:
صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، آشنایی با متون نمایشی، مستندسازی، تحلیل فیلم، تولید برنامههای تلویزیونی، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، جلوههای خاص، اصول بازیگری، کارگردانی، شیوههای رهبری بازیگر، مدیریت تولید، پروژه نهایی
.
دروس تخصصی گرایش فیلمبرداری:
صدا، لابراتوار فیلم، تحلیل فیلم، جلوههای خاص، فیزیک نور و عدسی، شناخت ابزار فیلمبرداری، فیلمبرداری در نقاشی متحرک، فیلمبرداری، شناخت مواد خام، پرسپکتیو رنگ و نور، نورپردازی، ترکیببندی تصویر، گریم، تصویربرداری، پروژه نهایی
.
زمینههای شغلی رشته سینما:
- ساخت فیلم با عوامل غیر حرفه ای و حرفه ای
- دستیار کارگردان
- دستیار فیلم بردار
- دستیار تدوین و نورپردازی
- طراحی و نقاشی صحنه
- کارگردان سینما
- تولید برنامه های سینما
- طراحی گریم و ماسک
- نویسنده فیلمنامه