فرق اعتماد به نفس با عزت نفس چیست؟
اعتماد به نفس: احساسِ توانمندی
عزت نفس: احساسِ ارزشمندی
بدست آوردن مهارت خوب در هرکاری به شما اعتماد به نفس میدهد اما اگر خودتان این توانایی را قبول نداشته باشید و برای خود ارزش قائل نشوید، یعنی هنوز عزت نفس ندارید. برای تقویت اعتماد به نفس و عزت نفس نیاز به سه چیز است:
داشتن مهارت کافی + داشتن باور کافی در مورد توانایی انجام کار + ارزشمند دانستن خودتان
.
بیشتر بخوانید: تفاوت عزت نفس با غرور و راه های غلبه بر غرور چیست؟
.
تمرینات ساده برای افزایش اعتماد به نفس
۱- با خودتون مهربان باشید.
بدرفتاری با خودتون هیچ دلیلی ندارد مگر اینکه بخواهید خودتون رو ناراحت و دشمن هاتون رو شاد کنید. از امروز با مهربانی در مورد خودتون حرف بزنید و تعریف کنید. تصویر خوبی از خود در ذهنتون بسازید.
۲- خودتون رو تشویق کنید.
هرکار مثبتی که انجام دادید، خودتون رو تشویق کنید یا یک جایزه برای خودتون در نظر بگیرید یا بخرید.
۳- ده ویژگی مثبت خودتون رو بنویسید.
یک دفتر مخصوص یا سررسید برای همه تمریناتی که در ادامه توضیح داده میشود، تهیه کنید و سعی کنید هر روز یک ویژگی خوب، یک اتفاق خوب، یک موفقیت کوچک و … در این دفتر یادداشت کنید…
۴- لیستی از داشته های خود تهیه کنید.
۵- برای دیگران فداکاری بیش از حد انجام ندهید.
سعی نکنید همه رو راضی نگه دارید.
۶- هیچ وقت خودتون رو سرزنش نکنید.
احساس گناه نداشته باشید. به خودتون رحم کنید! و در صورت ارتکاب اشتباه، خود را سرزنش نکنید بلکه دلایل آن را بررسی کنید و راهکارهای مناسب برای عدم تکرار آن پیدا کنید.
۷- از مواهب الهی لذت ببرید.
کوه، جنگل، پارک، دریا، کویر و…
کوهنوردی و فتح یک قله هرچند کوچک باعث میشه انسان به خودش افتخار کنه و در یک موقعیت بالاتر از قبل قرار میگیره و وقتی برمیگرده به عقب نگاه میکنه، شهر و همه اجزای اونو کوچکتر از همیشه میبینه و خودشو بزرگتر و قوی تر از همیشه! و تصوری پیدا میکنه که گویا زندگی و مشکلاتش، اینقدر بزرگ نیستن که تا بحال فکر میکرده…
۸- شیک لباس بپوشید.
ظاهر شما علت اصلی اعتماد به نفس پایین در شماست. بهبود ظاهر شما میتواند به طرز شگفت انگیزی اعتماد به نفستان را افزایش دهد. چه بخواهید چه نخواهید، طرز لباس پوشیدن شما تأثیر بسزایی در نگرش مردم داره. وقتی شما رسمی لباس میپوشید در مقایسه با زمانی که لباسهای معمولی خود رو به تن میکنید، لحن و طرز حرف زدنتون فرق میکنه.
۹- راست بایستید. قوز نکنید.
مهم نیست هیکل شما چطور باشد، بلکه باید اعتماد به نفس داشته باشید. سعی کنید شانه هاتون رو عقب داده و سینه رو به جلو بدهید. راست ایستادن رو اینگونه تمرین کنید.
۱۰- دست دادن خودتون رو محکمتر کنید.
۱۱- سرعت راه رفتن تون بیشتر کنید.
کسی که اعتماد به نفس دارد، گامهای مستحکم بر میدارد و هدفمند راه میرود. قوی، قدرتمند و پر انرژی باشید.
۱۲- وقتی با کسی حرف می زنید، در چشم او نگاه کنید.
۱۳- سر خود رو بالا نگه دارید.
این کار باعث میشه جریان خون از قلب به مغز (خون شریانی) و از مغز به قلب (خون وریدی) به آسانی انجام بشه. حجم ریهها افزایش پیدا کنه و در واحد زمان، اکسیژن بیشتری با خون مبادله بشه. راههای هوایی از قبیل نای، نایژهها، حلق و بینی تا حدودی در یک امتداد قرار گیرند و تنفس، راحتتر شود، میزان دید بیشتر شود، به برازندگی ظاهری شخص کمک کند و از همه مهمتر، اعتماد به نفس شخص را زیاد میکند.
۱۴- به طور منظم ورزش کنید.
مطالعات انجام شده در مؤسسه تحقیقاتی اونتاریو نشون میده افرادی که به مدت ۱۰ هفته و هفته ای ۲ بار ورزش میکنن، به مراتب از نظر اجتماعی، هوشی و جسمانی توانمندی بیشتری دارند. ورزش کردن علاوه بر اینکه تناسب اندام شما رو حفظ میکنه، اعتماد به نفستون رو نیز بالا میبره. تمرینات بدنی سبب آزاد سازی تستوسترون و اندورفین در بدن میشه و روحیه شما را مثبت و پر نشاط میکنه. بنابراین همیشه برای تمرینات ورزشی خود برنامه ریزی کنید؛ خواهید دید که اعتماد به نفستان بالا خواهد رفت.
۱۵- قدرت نه گفتن رو در خودتون تقویت کنید.
در مواردی که رودربایستی دارید، نه ساندویچی بگویید مثلاً اگر دوستتون گفت بیا بریم بیرون. بگین خیلی دوست دارم بیام “ولی الان وقت ندارم” باشه یه وقت دیگه تعیین میکنیم. نه گفتن به یک تعهد جدید، احترام به تعهدات فعلی است و به شما فرصت میده تا با خیال راحت، وظایف قبلی تون رو انجام بدید.
۱۶- به دنبال پیروزی های کوچک باشید.
افرادی که اعتماد به نفس دارند همش خودشون رو به چالش میکشن و در برابر دیگران روحیه ای رقابتی دارند هرچند تلاش شون به موفقیتهای کوچک ختم شود. گفتنی است پیروزی های کوچک میتونن سبب ایجاد گیرنده های آندروژنی جدیدی در مغز شوند که باعث به وجود آمدن روحیه قدردانی و افزایش انگیزه خواهد شد. این افزایش تعداد گیرنده های آندروژنی باعث اثربخشی بیشتر هورمون تستوسترون شده و در نتیجه اعتماد به نفس و اشتیاقتون برای مواجه با چالش های پیش رو بیشتر خواهد شد. بخاطر داشته باشید وقتی موفقیت های کوچکی را پشت سر هم طی کرده باشید، این افزایش اعتماد به نفس برای مدتی طولانی با شما خواهد بود.
۱۷- یک راهنما برای خودتون پیدا کنید.
هیچکس به اندازه شخص باتجربه و باهوشی که راه صحیح را نشونتون بده و شما را تشویق کنه، نمیتونه باعث افزایش اعتماد به نفس در شما بشه. در واقع، یک حامی خوب مانند آیینه عمل میکنه و دیدگاهی به شما میده که باید برای باور به خود، اونو در نظر داشته باشید.
فراموش نکنید آگاهی باعث افزایش اعتماد به نفس میشه. دانستن اینکه در هر لحظه در چه جایگاهی قرار دارید، باعث افزایش تمرکز و اثربخشی انرژی شما در انجام امور خواهد شد. به علاوه، یک مشاور خوب میتونه بعضی نکات مربوط به فرهنگ درونی شرکتها را با توجه به روحیه ای که دارید، به شما آموزش بده. دانستن قوانین نانوشته برای انجام کارها در محل کار، یکی از روش های عالی برای افزایش اعتماد به نفس است.
۱۸- قاطعانه صحبت کنید، نه تهاجمی
داشتن روحیه پرخاشگری نشان دهنده اعتماد به نفس نیست؛ بلکه زورگویی شما رو نشون میده. هنگامی که خودتون رو باور نداشته باشید، به راحتی و بدون اینکه بخواهید، با قلدری دیگران رو تهدید میکنید. سعی کنید در اظهار نظرهای خود، بدون اینکه تهاجمی عمل کنید و شخصیت دیگران رو زیر سوال ببرید، قاطعانه سخن گفتن رو تمرین کنید. بخاطر داشته باشید هیچ وقت نمیتونید بدون اینکه روی خودتان کنترل داشته باشید، اعتماد به نفستان رو افزایش دهید. همواره با صدا و لحن مناسب حرف بزنید و نسبت به طرز ایستادن خود حساس باشید. حالت بازوها، دستها و استفاده بجا از آنها در هنگام حرف زدن، میتونه اعتماد به نفس رو در ظاهر شما نمایان کنه.
۱۹- موسیقی نشاط بخش گوش دهید یا یک فیلم انگیزشی ببینید.
قبل از اینکه شب در مهمانی شرکت کنید، یا قبل از یک امتحان یا جلسه مهم، قبل از هر چیزی که ممکن است اعتماد به نفستان را کمی سست کند، میتونید از موسیقی بعنوان انگیزه برای تقویت روحیه استفاده کنید.
یکی از سخنرانی های انگیزشی از نیک وی آچیچ:
https://www.aparat.com/v/HoOL7
۲۰- با یک ترس رو به رو شوید.
بزرگترین دشمن اعتماد به نفس، ترس است. اگر با یک ترس روبه رو شوید، اعتماد به نفستان ۱۰ قدم بالاتر میره. پس شجاعت لازم برای روبرو شدن با مسائل را داشته باشید نه اینکه از آنها فرار کنید!
یک سخنرانی بی نظیر در مورد شجاعت:
https://www.aparat.com/v/jN4YR
۲۱- تا زمانی که اعتماد به نفس پیدا نکرده اید وانمود کنید که دارید.
اگر احساس اعتماد نمیکنید، حداقل تظاهر کنید و طوری رفتار کنید که انگار به خودتون و توانایی هایتان کاملاً مطمئنید و بنابر آن رفتار کنید. خیلی زود می بینید که احساس اعتمادبه نفس می کنید، اعتمادبه نفس واقعی.
۲۲- از قوه تخیلتان استفاده کنید.
ذهن شما ابزاری بسیار قدرتمند است. وقتی یاد بگیرید چطور از تخیلتان به طریقی مثبت استفاده کنید، میتونید با کمک آن اعتماد به نفستون رو بالا ببرید. یک راه برای آن تجسم سازی است. پیش خود تجسم کنید که چقدر همه چیز خوب پیش می رود. خودتون رو در حال لبخند زدن تجسم کنید که اوقات خوشی رو می گذرانید.
اگر برای اینکه خودتون رو با اعتماد به نفس تجسم کنید مشکل دارید، میتونید فرد دیگری رو تقلید کنید. یک فرد با اعتماد به نفس کنار خودتون پیدا کنید. مثلاً یک ورزشکار، هنرپیشه یا حتی یکی از آشنایان و از او تقلید کنید. ببینید چطور راه میره، حرف میزنه و حرکت میکنه. بعد رفتارهای اونو در تجسم سازیتان تقلید کنید.
۲۳- ذهنتون رو از خاطرات مثبت پُر کنید.
این یک عادت شایع است که قبل از اینکه بخواهید کار مهمی انجام دهید، شکست های قبلی و تجربیات بد سابق همه ذهنتون رو پر میکنن. این عادت رو از بین ببرید و سعی کنید برای یک تا دو دقیقه هم که شده همیشه ذهنتون رو از خاطرات مثبت، دستاوردهای مهم و تجربیات خوبتان پر کنید. ما معمولاً این کارهای مثبت رو فراموش میکنیم و روی خاطرات بد و منفی تمرکز میکنیم. اما همه چیز به خودتون بستگی دارد. و محصول انتخابتان عاملی است که سطح اعتماد به نفستان رو تعیین میکنه.
۲۴- همیشه با خود مبلغی پول داشته باشید.
وجود مقداری پول در جیب و یا کارت شما، اعتماد به نفستون رو زیاد میکنه، حتما شما این حس رو در ورود به یک فروشگاه تجربه کردهاید.
۲۵- مهارت های اجتماعیتون رو تقویت کنید.
واقعیت این است که در هر شغل و هر موقعیتی افرادی که میتوانند بهتر صحبت کنند و ارتباطات بهتری دارند، موفقتر و دارای اعتماد به نفس بیشتری هستند. پس مهارتهای ارتباطی بیشتری رو یاد بگیرید. خود باوری و اعتماد به نفس ریشه در ارتباط با دیگران دارد. داشتن ارتباط اجتماعی به افراد کمک میکند تا واقعیتهایی را در مورد خود بدانند. این افراد میآموزند که در درون اجتماع برخی از افراد تواناییهای بیشتر از آنها و برخی دیگر تواناییهای کمتر از آنها دارند و در واقع آنها میآموزند که کم توانترین افراد جامعه در همه ویژگیها نیستند.
۲۶- به جای اینکه به درون توجه کنید، به بیرون توجه کنید.
وقتی با دیگران رابطه برقرار میکنید و گاهی اوقات وقتی تنها هستید، بد نیست که توجه ذهنتون رو به بیرون دهید تا به درون. مشکل توجه به درون این است که در بسیاری از موقعیتها باعث میشه به ظاهرتان، اینکه چه گفته اید و دیگران چه گفته اند فکر کنید. تمرکز به بیرون درکنار اینکه به بالا بردن اعتماد به نفستان کمک میکند، راهی عالی برای تقویت مهارت های مردمی و اجتماعیتان هم هست.
۲۷- دوستان و اطرافیان مثبت اندیش، اطلاعات، تاثیرات و احساسات مثبت جذب کنید.
بیشتر اخبار و حوادث جامعه تصویری منفی از دنیا و خودتون به شما میده. اطلاعاتی که اطرافتان است همانند افراد اطرافتان میتونه تاثیر شگرفی بر شما داشته باشند. خودتون انتخاب کنید که دوست دارید چه ببینید، بشنوید و بخونید. فقط چیزهایی رو انتخاب کنید که به شما انرژی میده.
۲۸- خودتون رو فقط با گذشته خودتون مقایسه کنید، نه با دیگران.
اگر از یک نفر بگذرید، فرد دیگری رو میبینید که از شما موفقتر هست و حس برنده بودن، دوباره به احساس ترس و اضطراب تبدیل خواهد شد. پس سعی کنید فقط روی خودتون تمرکز کنید، نه آدمهای دور و برتون و مهم نباشه که دیگران تا چه اندازه موفق هستند. فقط رشد خودتون رو بررسی کنید و خواهید دید که شادتر، موفقتر و با اعتماد به نفستر زندگی خواهید کرد.
۲۹- شکست رو دوباره تعریف کنید.
اینکه چطور به شکست نگاه کنید تعیین میکنه که قبل یا بعد از هر شکست چه اندازه اعتماد به نفستان پایین بیاید. تعریفی از شکست که با آن بزرگ شدهایم ممکن است بهترین معنای آن نباشد. اگر به موفقترین آدمها نگاهی بیندازید خیلی زود متوجه میشوید که واکنش متفاوتی به شکست دارند که با واکنش آدمهای عادی فرق میکنه.
اونا شکست یا طردشدگی رو خیلی جدی نمیگیرن. میدونن که اگر شکست بخورن، آخر زندگی نیست. برعکس سعی میکنن وقتی به هر شکست نگاه میکنن قسمتهای خوب اونو ببینند: اینکه چطور میتونن از اون درس بگیرن تا برای دفعه بعدی بهتر بشن
اونا میدونن که اگر اولین تلاش کاریشان با شکست مواجه شود برای مدتی احساس خیلی بدی دارد اما در طولانی مدت هیچ اشکالی متوجه آنها نیست. آنها از آن درس میگیرن و دوباره امتحان میکنن. اگر کسی آنها را طرد کند آیا دست برمیدارند؟ مطمئناً نه!
به شکست بعنوان بازخورد روی نقطهای از شما که نیاز به تقویت شدن دارد نگاه کنید. به توصیهای که شکست براتون داره گوش دهید و مطمئن باشید که پیشرفت میکنید. و با تعریف کردن دوباره شکست برای خودتون دیگر سطح اعتماد به نفستان هر بار که شکست میخورید، افت نمیکند.
یک کلیپ فوق العاده در مورد شکست:
https://www.aparat.com/v/FELfD
۳۰- خودتون رو به دیگران وابسته نکنید.
یکی دیگر از دشمنان اعتماد به نفس، وابستگی است به هرچیز و هرکسی…
۳۱- بهانه تراشی نکنید.
شایعترین بهانهای که میتونه در برابر هر تغییر مثبتی آورده بشه، این است که من ذاتاً اینطور هستم یا من اینطور بزرگ شدهام، خیر، عذر شما پذیرفته نیست.
۳۲- توقعات خود را کاهش دهید.
همیشه عالی بودن غیر ممکن است افرادی که میخوان همیشه عالی باشن، هیچکاری رو به خوبی انجام نمیدن!
.
چند راهکار دیگر در فیلم زیر حتما نگاه کنید:
.
آیا تا بحال شده که حس کنید در دانشگاه یا محل کار افراد به دو دسته ی خلاق یا عملیاتی تقسیم شده اند؟ چنانچه پاسختان مثبت است باید بدانید که از نظر دیوید کِلِی، طراح خلاق و موسس کمپانی IDEO، خلاقیت مختص افراد معدودی نیست، چون استعدادی ذاتی نیست که برخی از آن بهره مند باشند و برخی دیگر نباشند، بلکه همه می توانند خلاقیت را در خود پرورش دهند. او با تعریف داستان هایی از زندگی کاری و شخصی خودش، راه هایی را برای ایجاد اعتماد به نفسی که خلاقیت را موجب می شود پیشنهاد می دهد. او توضیح می دهد که نباید اجازه دهیم ترسی که از قضاوت شدن در کودکی داریم به اعماق وجودمان نفوذ کند، با سرشت ما عجین شود و باعث شود دیگر نتوانیم در بزرگسالی به خودمان به چشم یک انسان خلاق نگاه کنیم. بدون هیچ هراسی از قضاوت دیگران، باید ایده های خلاقانه مان را بیان کنیم و پرورش دهیم. او همچنان از آلبرت باندورا، چهارمین روانشناس مهم تاریخ می گوید که به روش علمی راهی را ارائه داد که بواسطه آن مردمِ هراسان از نداشتن خلاقیت را به طی کردن یک روند گام به گام وا می دارد تا به استقبال ایده های خلاقانه بروند و آن را در خود پرورش دهند.
فیلم سخنرانی دیوید کلی در برنامه TED در مورد اعتماد به نفس خلاقانه: