وقتی صحبت از ارایه سمینار میشه، اکثر افراد ذهنشون به سمت نرم افزار پاورپوینت میره اما واقعیت این است که اسلایدها هر چیزی میتونن باشن و نرم افزاری مثل پاورپوینت فقط یک ابزار است.
اصلاً چرا باید اسلاید بسازیم؟
دلایل بسیار زیادی وجود داره که باعث میشه ما تصمیم بگیریم به سراغ استفاده از اسلاید برویم مثلا:
- نیازی به حفظ کردن مطالب توسط سخنران نخواهد بود.
- امکان استفاده از تصاویر و فیلمها در حین سخنرانی وجود دارد.
- مطالب بسیار منسجم و پیوسته ارائه میشود.
- درک گزینشی کمتر اتفاق میافتد.
- شما حرفهایتر به نظر میرسید.
و …
و اما پرزی چیست؟!
پرزی (Prezi) یکی از نرم افزارهای جدید و حرفهای اسلاید سازی و ارائه مطلب و سخنرانی است که در این مقاله به توضیح کامل آن میپردازیم. با توجه به افزایش سرعت اینترنت، در همه جای دنیا (به جز کشور ما) این موضوع بسیار متداول است که بسیاری از نرم افزارها به صورت نسخه ابری ارائه میشن به این صورت که شما از طریق مرورگر خود به محیط نرم افزار دسترسی خواهید داشت و همچنین ارائه نیز به صورت آنلاین اتفاق میافتد! نرم افزار پرزی که در مجارستان زاده شد، دقیقاً یکی از همین دست نرم افزارهاست که البته بعداً به مرور زمان نسخههای کامپیوتر دسکتاب و مک بوک آن نیز ارائه شد.
پرزی سرویسی است که در آن میتونید به صورت آنلاین اسلاید شو یا فیلم آموزشی بسازید. بزرگترین تفاوت پرزی با نرم افزار های دیگر مثل پاورپوینت متحرک بودن دوربین به جای متحرک بودن اسلایدهاست! در واقع به جای این که صفحات مختلفی داشته باشید، یک صفحه بزرگ دارید که درون آن حرکت میکنید و بر روی بخشهای مختلف آن زوم میکنید و در نهایت یک ارائه زیبا و جذاب خواهید داشت.
چرا از پرزی استفاده کنیم؟
یکی از مهمترین کارکردهای استفاده از ابزارهای اسلایدسازی، ارائه مطالب به صورت منسجم و پیوسته است که این موضوع معمولاً در ابزارهای ارائه سخنرانی همچون پاورپوینت به سادگی قابل رعایت کردن نیست و مخاطب معمولاً صفحاتی رو میبینه که عموماً نمیتونه ارتباطی بین اجزای آن پیدا کنه و اما پرزی این موضوع رو تا حد زیادی رفع کرده و با یک ایده خلاقانه که تمام مطالب بر روی یک صفحه ارائه میشن و ما فقط بین اجزای آن Zoom زوم میکنیم و ارائه اتفاق میوفته.
همچنین دلایل زیادی وجود دارد که بگویم چرا از این نرم افزار باید استفاده کنیم:
- امکان بروز خلاقیت در ارائه و سخنرانی
- یکپارچگی کلام و درک بهتر ارتباطات
- ایجاد تمایز نسبت به سایر ارائهها
- دسترسی به آرشیو بزرگ پرزی
- امکان حرکت در عمق تصاویر
- قابلیت استفاده از نسخه رایگان
- قابلیت به اشتراک گذاری آسان (عموماً برای خارج از ایران)
- نیاز به نصب هیچ نرم افزاری وجود ندارد و به صورت آنلاین شما میتونید پرزی خودتون رو بسازید
- نمایش و ارائه اسلاید شو به صورت آفلاین بدون نیاز به هیچ نرم افزاری
- زمانی که به صورت آنلاین پرزی رو میسازید، پروژه شما به صورت خودکار دائما ذخیره میشه. پس امکان پاک شدن و از بین رفتن زحمات شما وجود نداره و هر کجا که خواسته باشید میتونید وارد حساب کاربری خودتون بشید و ارائه خودتون رو ببینید.
- حدود ۱۰۰ مگابایت فضای رایگان برای ساخت پرزی در اختیار دارید و فایل هایی تا حجم ۵۰ مگابایت رو میتونید در آن آپلود کنید. برای استفاده از حجم بیشتر باید نسخه های پولی اونو خریداری کنید. (البته نگران نباشید با همین مقدار هم میشه کارهای زیبا انجام داد)
- شما میتونید تا ۱۰۰ برابر روی یک نقطه زوم کنید. این نرم افزار، وکتورهایی (عکس هایی با فرمت خاص) در اختیار شما قرار میده که هرچه قدر روی آنها زوم کنید از کیفیت آن ها کم نخواهد شد.
- میتونیم با اون فیلمهای آموزشی هم بسازیم.
- برخلاف تصور، ساخت یک پروژه به صورت آنلاین سخت نیست و فضای کار با پرزی بسیار ساده و سبک طراحی شده است.
- کلا اجباری برای نسخه پولی نیست مگر اینکه شما بخواهید لوگوی خودتون رو به جای پرزی قرار بدید و یا همیشه از نسخه دسکتاپ استفاده کنید.
- نسخه رایگان دسکتاپ ۱۴ روز قابل استفاده است و نسخه رایگان آنلاین برای همیشه است.
حالا پرزی بهتر است یا پاورپوینت؟
مرسدس بنز بهتر است یا BMV؟ معلوم است که چنین سوالی جواب مشخصی ندارد زیرا ما باید مشخص کنیم که نیازها، امکانات و خواستههامون چیه؟ بعدش به این سوال پاسخ بدیم که:
با توجه به نوع ارائه، زمان آن، شرایط من، مخاطبانم، تخصصم و … چه نرم افزاری برای من بهتر است؟
حالا با این توضیحات میشه گفت که چه زمانی از پرزی استفاده نکنیم؟
- اگر زمان ارائه بیشتر از ۵۰ دقیقه است.
- اگر به صورت حرفهای با آن کار نکردهاید.
- اگر موضوع شما به گونهای است که با اسلایدهای پاورپوینت بهتر نمایش داده میشه (مثلاً اموزش پاورپوینت در پرزی احمقانه خواهد بود!)
- وقتی میخواهیم کارهای گرافیکی زیادی انجام دهیم.
چه زمانی نرم افزار را باز کنیم؟
شروع سخنرانی از ساخت اسلاید نیست و لازم است که قبل از هر کاری، سناریو سخنرانی خودتون رو به صورت کامل بر روی کاغذ پیاده سازی کنید و سرفصلها و موضوعات صحبت رو مکتوب کنید و پس از آن با دید بسیار کامل و درست به سراغ نرم افزار میریم.
این که به عنوان گام اول نرم افزار رو باز کنیم و تازه به این فکر بیوفتیم که خب از چه قالبی استفاده کنیم کار بسیار اشتباهی است! این موضوع در نرم افزار پرزی نمود بیشتری دارد و باید آگاه باشیم که قبل از هر چیزی باید سناریو و چارچوبهای اصلی سخنرانی و سرفصلها و .. رو به صورت کامل بر روی تخته وایت برد و یا کاغذ نوشته شود و سپس اونارو در نرم افزارهای ارائه سخنرانی وارد کنیم.
نسخههای مختلف و دانلود پرزی
این نرم افزار در نسخههای مختلفی ارائه شده که اصلیترین نسخه آن نسخه آنلاین است که شما به رایگان میتونید به فایلهای ارائه خود دسترسی داشته باشید.
شما میتونید به صورت آنلاین و به صورت رایگان پرزی خودتون رو بسازید و بعد خروجی (exe) مخصوص دسکتاپ و یا خروجی مخصوص مکینتاش رو دانلود کنید. به این ترتیب شما میتونید پرزی رو به صورت آفلاین ارائه دهید.
اگر خواسته باشید بدون نیاز به اینترنت پرزی خودتون رو بسازید باید نسخه دسکتاپ اونو تهیه کنید. نسخه دسکتاپ و رایگان این نرم افزار به صورت ۱۴ روزه قابل استفاده است.
البته اگر بتونید به مجموعه پرزی اثبات کنید که دانشجو هستید، میتونید این بسته رو به صورت رایگان استفاده کنید که این موضوع در ایران دردسرهای خودشو داره و به نظرم ساده ترین راه این است که اگر ارائه سخنرانی زیاد داریم، ماهانه ۲۰ دلار بپردازیم و با خیال راحت این کار رو انجام بدیم. (عزیزان خارج از کشور که در پرداخت دلاری مشکلی ندارد و عزیزان داخل ایران نیز میتونن در گوگل جست و جو کنند: پرداخت دلاری!)
اشتباهات متداول در پرزی
پرزی نیز مثل هر نرم افزار دیگری، یک ابزار است و از هر ابزاری میتوان استفاده درست یا غلطی انجام داد. در ادامه راهکارهایی رو به شما خواهم گفت که اگر از آنها اجتناب کنید، قطعاً ارائه خوبی با پرزی خواهید داشت و دچار اشتباهات متداول آن نخواهید شد.
- استفاده بیش از حد از حرکات و زوم (باعث سرگیجه مخاطب میشه)
- نوشتن بیش از اندازه متن در هر اسلاید
- عدم توجه به زیبایی و گرافیک
- استفاده بی جهت از حرکتها و افکتها
- عدم استفاده از قالب مناسب
- طولانی شدن ارائه
- عدم تسلط کامل به نرم افزار (و خرابکاری حین ارائه!)
کتاب آموزش پرزی
در مورد کتابهای آموزش پرزی، باید بگویم که تالیفات زیادی به زبان انگلیسی وجود داره اما در زبان فارسی هیچ کتاب چاپ شدهای در این زمینه وجود ندارد (که امیدوارم هرچه زودتر منابع زیادی در این رابطه در بازار قرار بگیرند).
متاسفانه اکثر نوشتههای فارسی که در مورد پرزی وجود دارد (در فضای مجازی) صرفاً جنبه ترجمه دارند و عموماً نویسنده، تجربه ارائه سخنرانی با اونو نداشته است.
یکی از معروفترینها و پرفروشترین کتابها در مورد پرزی، کتاب Prezi for Dummies است.
پیشنهاد میکنم همین الان به سایت prezi.com مراجعه کنید تا با دیدن نمونه فیلمهای آن به صورت کامل با نرم افزار پرزی آشنا شوید.