آیا نمرات خوب آزمون های مدرسه و تست های آی کیو، نشان دهنده هوش بالا هستند؟! اکثر تست های آی کیو، هوش ریاضی، فضایی و کلامی را اندازه میگیرند! درحالیکه به غیر از هوش هیجانی تاکنون نه هوش متفاوت مطرح شده است.
هوش های چندگانه گاردنر
در سال ۱۹۸۳ یک روانشناس آمریکایی به نام هاوارد گاردنر نظریه ای را مطرح کرد که در آن توضیح میداد که اگر کسی برای مثال در ریاضی قوی نیست این بدان معنی نیست که هوش او پایین است بلکه شاید او در جنبه های دیگری از زندگی هوش به مراتب بالاتری دارد. او اعتقاد داشت که هوش انسان به دستههای متفاوتی تقسیم میشود که به آن هوشهای چندگانه میگویند. چیزی را که بقیه روانشناسان به مهارت میشناختند مانند توانایی موسیقیایی، گاردنر آن را یک نوع هوش معرفی میکرد. این قضیه کاملا درست است. زیرا شخصی که هوش ریاضی بالایی دارد به اندازه فردی که هوش اجتماعی بالا دارد، جهان را درک میکند و تنها نوع نگاه آنها متفاوت است. اینکه آن فرد با هوش اجتماعی، ریاضیدان خوبی نباشد، درست است که شاید نتواند نرخ گسترش جهان را محاسبه کند، اما میتواند کسی را پیدا کند که این توانایی را دارد!
هوشهای چندگانه گاردنر در ابتدا به ۶ دسته و با تحقیقات بیشتر به ۹ دسته تقسیم شد. این تقسیم بندی به این معنی نیست که شما یکی از آنها را دارید و بقیه را ندارید؛ بلکه این معنی را میدهد که برخی از این هوشها در شما بر دیگر هوشهایتان برتری دارند. در ادامه این ۹ دسته به شما به طور کلی معرفی میشود که با توجه به توضیحات به راحتی متوجه خواهید شد که کدام هوش در شما غالب است و میتوانید کدام یک را در وجودتان بیشتر پرورش دهید.
لطفاً ابتدا آزمون هوشهای چندگانه گاردنر را از خودتان بگیرید و سپس توضیحات انواع هوش را بخوانید. چون اگر ابتدا توضیحات هر پارامتر هوش را بخوانید ممکن است بعداً در جوابدهی به سوالات، سوگیری نمایید و از واقعیت دور شوید.
دانلود آزمون هوشهای چندگانه گاردنر
.
حالا پیشنهاد میکنم فیلم زیر را که مربوط به انواع هوش گاردنر است، مشاهده نمایید:
https://www.aparat.com/v/57Z9J
۱) هوش منطقی-ریاضی
هوش منطقی-ریاضی در شما توانایی محاسبه، اندازه گیری، درک فرضیهها و … به وجود میآورد. افرادی که این هوش در آنها غالب است به راحتی میتوانند ارتباط منطقی بین موارد مختلف را درک کنند و مسائل پیچیده ریاضی را فهمیده و حل کنند. این شما را قادر میسازد، روابط و ارتباطات را درک کنید و از تفکرات انتزاعی، نمادین و همچنین مهارتهای استدلال متوالی و الگوهای خاص بهره ببریم. هوش منطقی معمولاً در ریاضیدانان، دانشمندان و کارآگاهان توسعه یافته است. اگر این هوش در شما غالب باشد به احتمال زیاد به تعداد زیادی از اطلاعات منطقی، الگوها، دستهها و روابط علاقه مند هستید. همچنین بازیهای استراتژیک و تجربههای ریاضی شما را به سمت خود میکشاند.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
مهندس، برنامهنویس کامپیوتر، پژوهشگر، حسابدار، ریاضیدان
.
۲) هوش میان فردی (هوش ارتباطی)
هوش میان فردی توانایی درک و تعامل با مردم دیگر است. این هوش شما را قادر میسازد تا تفاوتهای افراد را درک کنید، احساسات آنها را متوجه شوید و زمانی که شخصی ناراحت و یا عصبانی است حتی بدون آنکه چیزی از خود بروز دهد آن را به راحتی زودتر از بقیه بفهمید. این هوش در شغلهایی مانند معلمان، مددکاران اجتماعی، بازیگران و هر شغلی که در ارتباط با مردم باشد بسیار مفید است. معمولاً اگر این هوش در شما غالب باشد، رهبری دوستانتان را به دنبال دارید، آنها بیشتر به شما اعتماد میکنند و احساسات بقیه را بهتر متوجه میشوید.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
معلم، مشاور، مددکار اجتماعی، پرستار، بازیگر، تاجر و فروشنده
.
۳) هوش درون فردی
هوش درون فردی در درک خودتان و احساساتتان بسیار موثر است و از چنین دانشی در برنامهریزی و هدایت زندگی خود میتوانید استفاده کنید. افراد با هوش درون فردی زیاد، آگاهی بسیار خوبی از احساسات و تواناییهای خود دارند و علاوه بر آن بر شرایط انسانی حاکم هستند.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
پژوهشگر، محقق علوم انسانی، نظریهپرداز، نویسنده و فیلسوف
.
۴) هوش اندامی-جنبشی
این هوش یعنی توانایی کنترل ماهرانه حرکات بدن، انواع مهارتهای فیزیکی و استفاده از اشیا. افرادی که در این هوش قویتر هستند، درک خوبی از حس تعادل و هماهنگی دست و چشم دارند (به عنوان مثال در بازی با توپ، یا استفاده از تیرهای تعادل مهارت دارند) آنها از طریق تعامل با فضای اطرافشان قادر به یادآوری و فرآوری اطلاعات هستند.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
ورزشکار، معلم تربیت بدنی، هنرپیشه، آتش نشان، صنعتگر و کارهای فنی
.
۵) هوش کلامی-زبانی
هوش زبانی یکی دیگر از هوشهای چندگانه است که در به کارگیری واژهها و توانایی برقراری ارتباط بسیار خوب از طریق گفتار را در شما فعال میکند. هوش زبانی به شما کمک میکند تا ترتیب و معنی واژهها و سطوح عمیق زبان را متوجه شوید و از آن به راحتی استفاده کنید. معمولاً شاعران، سخنرانان، رمان نویسان و افرادی از این قبیل، دارای هوش زبانی غالب هستند. اگر این هوش در شما غالب باشد معمولاً در یادگیری زبان دوم بهتر از بقیه عمل میکنید و به نوشتن، خواندن، گفتن داستان و حل کردن جدول علاقه دارید.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
شاعر، معلم، مدرس، سخنران، مجری، وکیل، سیاستمدار، مترجم، خبرنگار
.
۶) هوش تصویری-فضایی
هوش فضایی توانایی تفکر چند بعدی است. اصلیترین ویژگی آن شامل درک تصاویر ذهنی، استدلال فضایی، مهارتهای گرافیکی، هنری و تخیل فعال است. دریانوردان، خلبانان، مجسمه سازان، نقاشان و معماران همه معمولاً دارای هوش تصویری-فضایی هستند. اگر این هوش در شما غالب باشد به هنرهایی مثل نقاشی علاقه دارید و معمولاً در طول روز مواقع زیادی در رویاهایتان غرق میشوید و تصویرسازی ذهنی میکنید.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
نقاش، مخترع، کاشف، معمار، طراح داخلی، مکانیک، مهندس، خلبان، دریانورد، مجسمه ساز
.
۷) هوش طبیعت گرا
هوش طبیعت گرا توانایی انسان را در تبیین موجودات زنده (گیاهان، حیوانات) و حساسیت و داشتن احساسات بیشتر به ویژگیهای دیگر دنیای طبیعی (ابرها، سازههای سنگی) مشخص میکند. این توانایی در گذشته تکاملی ما به عنوان شکارچی، جمع آوری کنندگان و کشاورزان به وضوح ارزش داشت و همچنان این هوش در زمینههایی مانند گیاه شناسی، جانورشناسی، طبیعتگردی و حتی رشتههایی مانند آشپزی بسیار کاربرد دارد. اگر این هوش در شما غالب باشد به احتمال زیاد با دیدن هر گل، حیوان و هر اثر طبیعی، شگفتزده میشوید و از آن خوشتان میآید.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
زیستشناسی، گیاه شناسی، جانورشناسی، کشاورزی، زمینشناسی، طبیعتگردی، آشپزی
.
۸) هوش موسیقیایی
این هوش به معنی توانایی درک ریتم، تون، لحن و دیگر جنبههای موسیقی است. این هوش ما را قادر میسازد تا به عنوان سازنده، رهبر ارکستر، نوازنده، خواننده و حتی یک شنونده خوب به ایجاد، تکثیر و تفکر بر روی موسیقی، روی بیاوریم. جالب توجه است، اغلب بین موسیقی و احساسات، ارتباطات عاطفی وجود دارد؛ و بین موسیقی و ریاضی تفکری مشترک به اشتراک گذاشته میشود. اگر این نوع از هوشهای چندگانه در شما زیاد است، توانایی درک موسیقی بسیار بالایی دارید به گونه ای که ملودیها به راحتی در ذهنتان میماند و یا حتی مواردی که میخواهید حفظ کنید را با ریتمی خواص در ذهن خود نگه میدارید.
توانایی بیشتر در شغلهای زیر:
موسیقیدان، خواننده، آهنگساز، صدابردار
.
۹) هوش مربوط به هستی (هوش وجودی)
یکی از هوشهایی که جزو آخرین دسته بندی هوشهای چندگانه قرار گرفت، هوش مربوط به هستی میباشد. این هوش باعث میشود که شما به مراتب بیشتر از اطرافیانتان به تفکرات عمیق راجع به جهان هستی مانند مسائل فیلسوفانه معنی زندگی، اینکه چرا به دنیا میآییم و چرا میمیریم، روی بیاورید.