مبلغ شهریه آپدیت شده مربوط به سال ۱۴۰۳ در کانال تلگرام با آیدی mo6avereh قرار گرفت.
مطالب این پست به غیر از مبلغ شهریهها، دارای اعتبار است.
تمام شهریههای نوشته شده در این مقاله، به تومان و برای هر ترم در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ است (هر سال ۱۰ تا ۲۰ % به شهریهها اضافه میشود). هر دانشگاه مجاز است طبق قانون براساس نام، قدمت و جایگاه در رتبهبندی کشوری از ۵ تا ۱۵ درصد مازاد بر شهریه اعلام شده (و یا کمتر) از دانشجویان دریافت کنند. دانشگاهها همه ساله براساس نرخ تورم، درصدی را به شهریه سالیانه اضافه خواهند کرد. در توضیحات هر دانشگاه از نظرات دانشجویان و اساتید مختلف استفاده شده است.
.
دانشگاه سراسری (روزانه و شبانه):
دانشگاه های سراسری نسبت به دانشگاه های دیگر از سطح علمی متفاوتی برخوردار هستند. در اکثر دانشگاههای دولتی نظارت بر روی اساتید و دانشجویان بیشتر است و اساتیدی که انتخاب میشوند از لحاظ علمی و تجربی برتراند.
بعضی از دانش آموزان تا زمان کنکور خوب تلاش میکنند و درس میخونن و در دانشگاه خوبی هم قبول میشن اما متاسفانه بعد از قبولی با گذشت یک ترم افت تحصیلی شدیدی پیدا میکنن یا همون روال گذشته رو ادامه میدن و پیشرفت نمیکنن که دلایل متفاوتی دارد مثلاً سطح علمی ضعیف اساتید را بهانه میکنن یا دنبال کار نیمه وقت میرون یا دنبال ازدواج یا به دنبال دوستیابی هستند یا چندتا دوست ضعیف پیدا میکنن که ممکن است با هر جور سهمیه کنکور وارد دانشگاه شده اند و متاسفانه جو اکثر هم ورودی های خودشون رو خراب میکنن پس جو دانشجوهای قبولی هم مهم هست اما تصور نکنید که وقتی وارد دانشگاه میشید مثل همون دانش آموز دبیرستان باید آموزش ببینید! نه! دانشجو همانطور که از اسمش پیداست باید دنبال دانش باشد و اگر هم اساتید اون دانشکده ضعیف هستند باید دانشجویان انتظارات و انتقادات خود را به اساتید و مدیران گروه منتقل کنند و اساتید بخاطر دانشجوهای فعال مجبور میشن خودشون رو آپدیت کنند. وقتی اساتید جای پیشرفت نداشته باشن، انتقادات و پیشنهاداتشون رو به سیستم آموزشی و پژوهشی دانشگاه منتقل میکنن تا دانشگاه امکانات و تجهیزات خودش رو ارتقاء دهد. در واقع سطح علمی دانشجو و استاد هر دو مکمل هم هستند و باعث میشه تا یک دانشکده پیشرفت کنه و نتیجه این میشه که در دانشگاه های مختلف میبینیم که بعضی از رشتهها خیلی قوی هستند.
.
شهریه دانشگاه های سراسری (روزانه، شبانه، مجازی و پردیس خودگردان):
همانطور که میدانید تحصیل در دانشگاه دولتی روزانه به صورت رایگان است و فقط اگر غیر بومی باشید، هزینههای خوابگاه و غذا رو دارید که معمولاً ترمی پانصد تا هفتصد تومن در میاد که میشه ماهی تقریباً صد تا صد و پنجاه! (سال ۹۶-۹۵) البته این فقط برای هزینه خوابگاه و غذای خود دانشگاست وگرنه ممکنه کسی بخواد خونه اجاره کنه و یا فقط یک وعده غذای دانشگاه رو بخوره که هزینه اش بیشتر میشه و رنج قیمت زیادی داره.
تحصیل در دوره نوبت دوم یا شبانه مثل روزانه هست با این تفاوت که باید شهریه پرداخت کرد و مقدار این شهریه در رشته های انسانی از همه کمتر و در رشته های فنی بیشتر هست. هزینه ثابت هر ترم، هزینه بابت واحدهای عمومی، تخصصی و آزمایشگاهی با هم فرق دارند مثلا شهریه ثابت هر ترم رشته انسانی تقریبا پانصد هزار تومن ولی در رشته فنی به هشتصد هزار تومن هم میرسد. به ازای هر واحد عمومی تقریبا شصت هزار تومان ولی به ازای هر واحد تخصصی تا صد و سی هزار تومن هم میرسد. اگه بخواهیم یه میانگین بگیریم رشته های انسانی تقریبا ترمی یک میلیون و نهصد هزار تومن و رشته های فنی تقریبا دو میلیون و پانصد هزار تومن درمیاد. البته این برای شبانه دانشگاه های تهران هست و شهرستان ها یه خورده کمتر میشه. (سال ۹۶-۹۵)
برای مقطع کارشناسی ارشد شهریه شبانه دانشگاه های درجه یک به ازای هر ترم حداقل دو میلیون و پانصد هزار تومان و حداکثر سه میلیون و دویست هزار تومان
سایر دانشگاه ها حداقل یک میلیون و نهصد هزار تومان و حداکثر دو میلیون و پانصد هزار تومان
(حداقل برای رشته های انسانی و حداکثر برای رشته های فنی است)
تحصیل در دوره “پردیس خودگردان” (قبلاً اسمش بین الملل بود) یا “ظرفیت مازاد” نیز مانند روزانه و شبانه هست که در دوره کارشناسی فقط رشته های پزشکی و بعضی پیراپزشکی ها و اونم بعضی دانشگاه های خوب دارند ولی نه تنها شهریه خیلی بیشتری دارند بلکه در اکثر دانشگاه ها، پردیس کامل جدا از دانشگاه اصلی هستند و حتی در بعضی دانشگاه ها، اساتید پردیس هم فرق میکنند اما آخرش مدرک دانشگاه دولتی میدن. در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ هزینه پردیس و مازاد برای رشته پزشکی و داروسازی، ترمی ۸ میلیون؛ دندانپزشکی ترمی ۸٫۵ میلیون؛ فیزیوتراپی و بینایی سنجی ترمی ۴ میلیون؛ علوم تغذیه ترمی ۳٫۶ میلیون؛ پرستاری و مامایی ترمی ۲٫۳ میلیون است که از دانشگاه آزاد بیشتر هستند (البته شهریه رشته های پرستاری و مامایی پردیس خودگران و دانشگاه آزاد تقریباً برابر است) (شهریه پردیس های خودگردان در دانشگاه های مختلف، متفاوت هست و ممکن است برای پزشکی تهران به ترمی ۱۰ میلیون هم برسد)
در مقطع کارشناسی ارشد، دوره پردیس خودگردان برای رشته های انسانی ترمی ۴ میلیون و برای رشته های فنی مهندسی و علوم پایه ترمی ۵ تا ۶ میلیون است اما با کاهش رتبه دانشگاه این مبالغ به ترمی ۲٫۵ تا ۳ میلیون میرسد.
در مقطع کارشناسی ارشد یک دوره اضافهتر بنام مجازی هم داریم که کلاس ها به صورت آنلاین برگزار میشه و همه باید در زمان مقرر پشت سیستم خود با یک نرم افزار و “وب کم” حاضر بشید. آزمون های میان ترم به صورت غیرحضوری است و در زمان مقرر سوالات رو دانلود کرده و تا یک زمان مشخص فرصت دارید جواب ها رو ارسال کنید. اما امتحانات نهایی به صورت حضوری هست و باید به دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید. این دوره برای افراد شاغل بسیار گزینه خوبی هست که امسال (۱۳۹۶) به صورت آموزش محور پذیرش داشتند یعنی پایان نامه نداره و برای کسانی که نمیخوان بعد از ارشد ادامه بدن و دکتری برن، گزینه خیلی خوبی هست ولی اگر بخواهید کنکور دکتری هم شرکت کنید نباید آموزش محور رو انتخاب کنید چون اصل قبولی در دکتری، مصاحبه اش هست و اصل مصاحبه، پایان نامه و پروژه هست.
شهریه دوره های مجازی دولتی به ازای هر ترم حداقل یک میلیون و هفتصد هزار تومان و حداکثر دو میلیون و سیصد هزار تومان است.
.
دانشگاه آزاد:
به طور میانگین بعد از دانشگاه دولتی، از لحاظ سطح علمی، دانشگاه آزاد قرار دارد اما بخاطر همون دلایل ذکر شده در بالا، دانشگاه های آزاد هم از سطح علمی متفاوتی برخوردار هستند مثلاً واحد علوم و تحقیقات تهران سطح بهتری نسبت به تعداد زیادی از دانشگاه های دولتی داره و برعکس سطح علمی یک دانشگاه آزاد در یک شهرستان کوچک ممکنه از دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی هم پایین تر باشه و این تفاوت ممکنه رشته تا رشته تغییر کنه مثلا رشته مهندسی خاصی در یک دانشگاه آزاد ممکنه بخاطر اساتید و تجهیزاتش خیلی خوب باشه و حتی بهتر از دانشگاههای دولتی اطرافش باشه و برعکس…
معمولاً در این دانشگاه چندان به حضور و غیاب شما توجه نمیشه (البته بستگی به استاد داره). هر چند قوانین سختگیرانهتری نسبت به دانشگاه غیرانتفاعی و علمی-کاربردی داره. بعضی از دانشجویان از ترس هزینه سنگین شهریه ها درس میخونن. اگر جو دانشجویان هم ورودی شما خوب باشه و اکثراً دنبال درس خوندن بروند، شانس فوق العاده ای آوردید و گرنه اگر جو دانشجویان جوری باشه که همه پول دار باشند و همش دنبال تجملات و تفریحات باشند، از فضای علمی دانشگاه دور میشید. معمولاً افرادی که شاغل هستند در دانشگاه آزاد بیشتر دیده میشوند مخصوصا در مقاطع ارشد و دکتری ممکنه در بعضی رشتهها، اکثر دانشجویان شاغل باشن که معمولاً وقت زیادی برای درس خوندن ندارن و اینجوری میشه که در بعضی رشته ها سطح دانشگاه آزاد پایین می آید.
.
شهریه دانشگاه آزاد:
شهریه های سال تحصیلی ۹۶-۹۵ برای هر ترم بدین شرح است:
رشته های فنی مهندسی، علوم پایه، تربیت بدنی و رشته های هنر: حدود ۱٫۳ میلیون
رشته های انسانی: حدود ۱ میلیون
رشته پزشکی: حدود ۶٫۶ میلیون
پرستاری، مامایی و علوم آزمایشگاهی: حدود ۳٫۷ میلیون
اتاق عمل و هوشبری: حدود ۳٫۵ میلیون
روانشناسی بالینی: حدود ۱٫۲ میلیون
مهندسی پزشکی بالینی: حدود ۱٫۵ میلیون
بهداشت حرفه ای: حدود ۳٫۲ میلیون
کاردانی بهداشت خانواده و بهداشت مبارزه با بیماری ها: حدود ۲٫۱ میلیون
ژنتیک، سلولی مولکولی، بیوشیمی و میکروبیولوژی: حدود ۱٫۳ میلیون
شهریه ها حدودی نوشته شده است چون بستگی به واحد دانشگاه آزاد و تعداد واحد اخذ شده دارند.
شهریه دانشگاه آزاد برای مقطع کارشناسی ارشد حداقل ۲٫۵ تا ۳٫۵ میلیون بسته به رشته انتخابی می باشد.
.
دانشگاه علمی و کاربردی:
خوبی این دانشگاه این است که اکثر دروس یک واحد عملی دارد که حداقل ۲ ساعت است. مثلاً شما در دانشگاه آزاد، شبکه و مهندسی نرم افزار و برنامهنویسی مقدماتی و پیشرفته را کاملاً تئوری و بدون حتی یک دقیقه عملی میخونید، اما در دانشگاه علمی و کاربردی تمام این دروس واحد عملی دارند و در کارگاه بالاخره با محیط نرم افزارهای لازم آشنا میشوید و کار میکنید…
به هر حال، افرادی که از دانشگاههای دولتی و آزاد بیرون میآیند معمولاً تئوریهایشان عالیست، اما در عمل میلنگند. مثلاً میتوانند شبکه را از لحاظ تئوری بسیار عالی توضیح دهند، اما اگر بگویی این ده تا کامپیوتر را شبکه کن! نمیتوانند! مگر اینکه در بیرون از دانشگاه یاد گرفته باشند. اما علمی-کاربردیها اینطور نیستند.
نکته بسیار مهم:
دقت کنید که علمی-کاربردی دو نوع دوره دارد. یکی پودمانی و یکی ترمی.
پودمانی برای شاغلین است. بدون کنکور وارد میشوید. درسها را پاس میکنید، در صورتی مدرک میگیرید که در آزمون جامع که به صورت سراسری است حدنصاب ۵۰ درصد را کسب کنید. اما ترمی با کنکور است و طبیعتاً افرادی که وارد میشوند کمی به درس نزدیکتر بودهاند.
اگر شما نوجوان هستید و یا شاغلِ علاقهمند و بااستعداد، هرگز این اشتباه را نکنید که بخواهید در پودمانی شرکت کنید. نه اینکه فرقی از لحاظ دروس و اساتید کند، خیر، همه یکی هستند، اما متأسفانه دانشجویانی که وارد پودمانی میشوند به خاطر وضعیت سنی و شغلی سطح کلاس را در حد بسیار پایینی نگه میدارند. البته این عمومیت ندارد. “من کلاسهای پودمانی داشتهام که بسیار فعالتر و علاقهمندتر از ترمیها بودهاند. باز هم تأکید میکنم که همه چیز به استاد بستگی دارد. مثلاً در پودمانی ممکن است یک دانشجو بگوید من شاغلم و نمیتوانم بیایم و بعداً تنبل شود و کلاس را عقب نگه دارد. اما اگر استاد کوتاه نیاید و اجازه غیبت یا تنبلی ندهد همین پودمانیها فعالتر از ترمیها میشوند. مثلاً دانشجوهای بنده میدانند که هیچ بهانهای برای کمکاری قبول نمیکنم. هیچ بهانهای… تنبلترین فرد کلاس را هم آنقدر تحت فشار روحی قرار میدهم که مجبور شود مثل زرنگترین فرد تلاش کند.” نقل به مضمون از یک استاد
به هر حال، علمی-کاربردی فقط یک عیب بزرگ دارد و آن اینکه دانشجویانی که وارد میشوند، معمولاً سطح کلاس را پایین نگه میدارند. (یکی از دانشجوهای من میگفت: در درس مباحث ویژه، روز اول استاد پرسید که میخواهید در این دوره به شما C# درس بدهم؟ در حالی که ما ترم قبل با شما C# را گذرانده بودیم. من گفتم: استاد! ما C# را ترم قبل گذراندهایم، یک مبحث جدید بگویید. همه دانشجوها ریختند سر من و اعتراض و کتک و ضرب و شتم! به استاد میگفتند: استاد! این آقا میخواهد الکی سطح کلاس را بالا ببرد!!! فقط برای اینکه درس سادهتر شود و نمره بگیرند، به کل قید یک مبحث جدید را زدند!)
.
شهریه دانشگاه علمی و کاربردی:
شهریه تمامی دوره ها در مراکز آموزش علمی کاربردی مستقر در مناطق آزاد به میزان یک و نیم برابر شهریه دوره های مشابه در مراکز علمی کاربردی سایر مناطق کشور است اما این ضریب افزایش برای دانشجویان بومی که مدرک دیپلم متوسطه خود را از استان مربوطه منطقه آزاد اخذ کرده باشند، اعمال نخواهد شد.
شهریه دانشگاه علمی و کاربردی براساس چهار گروه اصلی “صنعت”، “کشاورزی”، “مدیریت و خدمات اجتماعی”، “فرهنگ و هنر” محاسبه می شود. که در جدول زیر دقیقا براساس تعداد و نوع واحد اخذ شده ارایه شده است. ولی به صورت تقریبی و میانگین میشه گفت که ترمی ۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان است (سال ۹۶-۹۵)
.
دانشگاهها و موسسات غیرانتفاعی:
غیرانتفاعیها دو سطح دارن: سطح پایین همون موسسات غیرانتفاعی هستند که امکانات زیادی ندارن و بعضی هاشون از دانشگاههای پیام نور بدترن ولی سطح بالاشون دانشگاههای غیرانتفاعی هستند که امکانات، تجهیزات، اساتید و رشته های بیشتری دارند و در کل بهتر از پیام نورها و بعضی از واحدهای دانشگاه آزاد هستند مثل
دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ – تهران
دانشگاه غیرانتفاعی خاتم – تهران
دانشگاه غیرانتفاعی سوره – تهران
دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی – سمنان
دانشگاه غیرانتفاعی البرز – قزوین
دانشگاه غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی – اصفهان
دانشگاه غیرانتفاعی شیخ بهایی – اصفهان
دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر – یزد
دانشگاه غیرانتفاعی علوم و فنون – مازندران، بابل
دانشگاه غیرانتفاعی شمال – آمل
دانشگاه غیرانتفاعی امام رضا – مشهد
دانشگاه غیرانتفاعی صنعتی سجاد – مشهد
دانشگاه غیرانتفاعی خیام – مشهد
دانشگاه غیرانتفاعی رفاه – تهران (ویژه خواهران)
دانشگاه غیرانتفاعی اصول الدین – تهران، قم، ساوه و دزفول
دانشگاه غیرانتفاعی مذاهب اسلامی – تهران
دانشگاه غیرانتفاعی مفید – قم
دانشگاه غیرانتفاعی قرآن و حدیث – قم
دانشگاه غیرانتفاعی الهیات و معارف اسلامی هدی – قم (ویژه خواهران)
دانشگاه غیرانتفاعی ادیان و مذاهب – قم
دانشگاه غیرانتفاعی باقرالعلوم – قم
دانشگاه غیرانتفاعی معارف قرآن و عترت – اصفهان
دانشگاه غیرانتفاعی امیرالمومنین – اهواز
دانشگاه غیرانتفاعی علامه محدث نوری – مازندران، نور
دانشگاه غیرانتفاعی چابهار
.
شهریه دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی:
شهریه این دانشگاه ها به صورت تقریبی و میانگین میشه گفت که ترمی ۸۰۰ هزار تومن تا یک میلیون تومان است بسته به تعداد واحد نظری، تخصصی و عملی که اخذ میکنید که در جدول زیر دقیقا براساس تعداد و نوع واحد اخذ شده ارایه شده است. (سال ۹۶-۹۵)
شهریه غیرانتفاعیها برای مقطع کارشناسی ارشد به ازای هر ترم حداقل ۲٫۲ میلیون و حداکثر ۳ میلیون است. دوره مجازی غیرانتفاعی هم داریم که شهریه اش به ازای هر ترم حداقل ۱٫۵ میلیون و حداکثر ۲ میلیون است.
.
دانشگاه پیام نور:
در بعضی سایت های مشاوره به اشتباه نوشته اند که پیام نور واحد عملی ندارد! در صورتی که واحدهای عملی پیام نور کمتر است! نه این که اصلا نداشته باشند! شما باید کتابهای خودخوان مخصوص پیام نور را بخونید و امتحان بدید. کلاسها معمولاً به صورت رفع اشکال تشکیل میشه و حضور و غیاب بستگی به استاد داره و ۶ نمره دست استاد هست برای فعالیت های کلاسی. اگر یک دانشگاه پیام نور، کارگاهی برای واحدهای عملی نداشته باشد معمولاً دانشجویان رو برای گذراندن واحدهای عملی لازم به فنی و حرفه ای ارجاع میدهند.
قبولی در پیام نور ساده تر از سراسری هست و اکثر کسانی که میرن پیام نور از سطح علمی پایین تری برخوردار هستند (اکثراً نه همه) تصور خیلیها اینه که درس خوندن تو پیام نور راحت تره در صورتی که درست عکس این مطلب صادقه چون با این که کتابها خودخوان هستن ولی در نبود استاد، درک بعضی از مطالب دشوار هست و چیزی که اونو سختر میکنه تعداد سرفصل زیاد برای هر درسه!
امتحانات دروس تخصصی پیام نور بصورت استانی و عمومی ها کشوری هستن
معمولاً ۳۰ سوال تستی هست که مثل کنکور باید با مداد بزنید و میره مرکز و با کامپیوتر تصحیح میشه که ۸ نمره داره.
و معمولاً ۵ سوال تشریحی هم داره که توسط استاد صحیح میشه (با بازرس) که ۶ نمره داره.
۶ نمره باقیمانده هم نمره میان ترمه اما اگر از ۱۴ نمره بالا ۷ نمره رو کسب نکنید، این ۶ نمره تعلق نمیگیره !
یعنی اگر کسی میانترم نمره کامل رو آورده باشه ولی تشریحی از ۶ بشه ۳ و تستی هم از ۸ بشه ۳، نمره نهاییش ۶ میشه! نه دوازده!
.
شهریه دانشگاه پیام نور:
شهریه این دانشگاه ها تقریباً برابر دانشگاه غیرانتفاعی اما یکم کمتر است یعنی به صورت تقریبی و میانگین میشه گفت که ترمی ۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان بسته به تعداد واحد نظری، تخصصی و عملی که اخذ میکنید (سال ۹۶-۹۵)
شهریه پیام نور برای مقطع کارشناسی ارشد به ازای هر ترم حداقل ۱٫۷ میلیون و حداکثر ۲٫۱ میلیون است.
.
در دانشگاه پیام نور یک دوره فراگیر هم وجود داره که برای مقطع کارشناسی ارشد می باشد.
تفاوت آزمون ارشد فراگیر با آزمون های ارشد سراسری و آزاد در منابع و مواد آزمونها و یک سری مواردی است که در ذیل به آنها اشاره می نماییم:
در کنکور ارشد فراگیر شما باید دروس ترم اول دوره ارشد را بخوانید و آزمون دهید ولی در آزمون ارشد سراسری و آزاد باید از منابع مقطع کارشناسی جهت آمادگی در آزمون استفاده نمایید پس در آزمون فراگیر بعد از قبولی شما میتوانید دانشجو ترم دوم شوید.
پس از قبولی در کنکور فراگیر تمام دروسی که در کنکور امتحان داده اید جزء واحد های پاس شده دوره ارشد شما قرار میگیرد و شما در ترم دوم ادامه خواهید داد ولی در آزمون سراسری پس از قبولی باید دروس ارشد را از ترم اول شروع به پاس کردن کنید.
مزیت های فراگیر پیام نور:
- شهریه کمتری نسبت به دانشگاه آزاد دارد
- در مدرک آن عنوان فراگیر درج نمیشه
- امکان تحصیل همزمان در فراگیر و دانشگاههای دیگه وجود داره
- امکان ادامه تحصیل به صورت غیر حضوری است
نکته آخر:
پیشرفت شما در دانشگاه اول از همه بستگی به تلاش خودتون و بعد اساتید اون دانشکده داره. مثلاً دوستی میگفت که ما در دانشگاه آزاد، یکی از درسامون با یک دکترای رشته کامپیوتر ارائه شد. خانم دکتر کسرشأنشان میآمد که بیایند سر کلاس. یکی دو بار زیارتشون کردیم، اما جلسات دیگر، هر بار یکی از شاگردان خود در مقطع ارشد را میفرستاد. این دانشجو نمیدانست قبلی تا کجا گفته و خلاصه درس مهمی به نام طراحی الگوریتم ماستمالی شد رفت!
مهم این است که در دانشگاه، در انتخاب واحدها، اساتیدی را انتخاب کنید که میدانید حواسشان به کلاس و درس است! نه اینکه آمدهاند که حاضری بزنند و حقوقشان را بگیرند.
از بین اساتید، استادی را انتخاب کنید که تمام انرژیاش را برای دانشجو بگذارد و از همه مهمتر از دانشجو تکلیف و تمرین بخواهد نه اینکه او را رها کند. اساتیدی که با بخش صنعت و خدمات ارتباط دارند و کلاسهایشان فراتر از تدریس آکادمیک است، بسیار عالی هستند.
در پناه حق موفق و پیروز باشید.
علی باقرپور – مشاور تحصیلی، کنکور و انتخاب رشته
.
سطحبندی دانشگاه های دولتی ایران (وزارت علوم- سال ۱۳۹۵)
الف: دانشگاهها و موسسات آموزش عالی جامع (به ترتیب الفبا)
سطح ۱) شامل: اصفهان – تبریز – تربیت مدرس – تهران – شهید بهشتی – شیراز – فردوسی مشهد
سطح ۲) شامل: ارومیه – الزهرا – بوعلیسینا – بیرجند – خوارزمی – رازی – زنجان – سیستان و بلوچستان – شهید چمران اهواز – شهید باهنرکرمان – کاشان – گیلان – یزد
سطح ۳) شامل: اراک – ایلام – بجنورد – بین المللی امام خمینی – حکیم سبزواری – خلیج فارس – دامغان – زابل – شهرکرد – شهید مدنی – قم – ولیعصر رفسنجان –کردستان – گلستان – لرستان – هرمزگان – یاسوج
سطح ۴) شامل: آیتالله حائری میبد – بزرگمهر قائنات – تربت حیدریه – حضرت معصومه – سلمان فارسی کازرون – سید جمال الدین اسدآبادی – کوثر بجنورد – ملایر – نهاوند – نیشابور
.
ب: دانشگاهها و موسسات آموزش عالی تخصصی (به ترتیب الفبا)
سطح ۱) شامل: صنعتی اصفهان – صنعتی امیر کبیر – صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی – صنعتی شریف – علامه طباطبائی – علم و صنعت ایران
سطح ۲) شامل: علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان – صنعتی بابل – صنعتی سهند تبریز – هنر
سطح ۳) شامل: تحصیلات تکمیلی صنعتی و فنّاوری پیشرفته – صنعتی جندیشاپور – هنر اسلامی تبریز – هنر اصفهان
سطح ۴) شامل: صنعتی قم – صنعتی کرمانشاه – فنّاوریهای نوین قوچان – هنر شیراز
منبع: معاونت آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
.
رتبهبندی دانشگاه های دولتی ایران (سال ۱۳۹۷)
ملاک این رتبه بندی تعداد مقالات، همایشها، تعداد اساتید و دانشجویان است و هر ماه و هر سال تغییر میکند.
منبع: www.uniref.ir
۱- تهران | ۲۶- شهرکرد |
۲- فرهنگیان | ۲۷- زنجان |
۳- فردوسی مشهد | ۲۸- بین المللی امام خمینی |
۴- شهید بهشتی | ۲۹- صنعتی شاهرود |
۵- تربیت مدرس | ۳۰- صنعتی شریف |
۶- تبریز | ۳۱- صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی |
۷- شیراز | ۳۲- الزهرا |
۸- علامه طباطبایی | ۳۳- فنی و حرفه ای |
۹- یزد | ۳۴- صنعتی مالک اشتر |
۱۰- ارومیه | ۳۵- قم |
۱۱- صنعتی امیرکبیر | ۳۶- حکیم سبزواری |
۱۲- گیلان | ۳۷- علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری |
۱۳- سمنان | ۳۸- لرستان |
۱۴- محقق اردبیلی | ۳۹- کاشان |
۱۵- شهید چمران اهواز | ۴۰- زابل |
۱۶- علم و صنعت ایران | ۴۱- تربیت دبیر شهید رجایی |
۱۷- شهید باهنر کرمان | ۴۲- ولی عصر رفسنجان |
۱۸- خوارزمی | ۴۳- شاهد |
۱۹- مازندران | ۴۴- علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان |
۲۰- اصفهان | ۴۵- شهید مدنی آذربایجان |
۲۱- سیستان و بلوچستان | ۴۶- علوم و معارف قرآن کریم |
۲۲- رازی کرمانشاه | ۴۷- اراک |
۲۳- بیرجند | ۴۸- کردستان |
۲۴- صنعتی اصفهان | ۴۹- ملایر |
۲۵- صنعتی نوشیروانی بابل | ۵۰- هرمزگان |
.
رتبهبندی دانشگاههای علوم پزشکی:
۱- تهران | ۱۴- بابل | ۲۷- شهرکرد |
۲- ایران | ۱۵- شیراز | ۲۸- بوشهر |
۳- شهید بهشتی | ۱۶- مازندران | ۲۹- سمنان |
۴- تبریز | ۱۷- کردستان | ۳۰- زنجان |
۵- مشهد | ۱۸- قزوین | ۳۱- مراغه |
۶- اصفهان | ۱۹- ارومیه | ۳۲- رفسنجان |
۷- اهواز | ۲۰- گناباد | ۳۳- هرمزگان |
۸- همدان | ۲۱- لرستان | ۳۴- خراسان شمالی |
۹- کرمانشاه | ۲۲- بقیه الله تهران | ۳۵- اراک |
۱۰- زاهدان | ۲۳- کاشان | ۳۶- سبزوار |
۱۱- یزد | ۲۴- قم | ۳۷- ارتش |
۱۲- کرمان | ۲۵- گلستان | ۳۸- دزفول |
۱۳- گیلان | ۲۶- بیرجند | ۳۹- تربت حیدریه |
.
د) پژوهشگاه ها و موسسات تحقیقاتی
۱- پژوهشگاه دانش های بنیادی | ۱۲- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی |
۲- پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران | ۱۳- پژوهشکده علوم و صنایع غذایی |
۳- پژوهشگاه رویان | ۱۴- موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت |
۴- موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش | ۱۵- پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات |
۵- پژوهشگاه مواد و انرژی | ۱۶- پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران |
۶- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری | ۱۷- پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی |
۷- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور | ۱۸- پژوهشگاه فضایی ایران |
۸- سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران | ۱۹- پژوهشکده هنر، معماری و شهرسازی نظر |
۹- پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران | ۲۰- بنیاد دانشنامه نگاری ایران |
۱۰- پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله | ۲۱- پژوهشگاه هوا فضا |
۱۱- پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی | ۲۲- پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری |
*نکته مهم: هیچ کدام از پژوهشگاه ها امکانات خوابگاهی ندارند.
.
ی) دانشگاه های هنر:
۱- هنر اسلامی تبریز
۲- هنر اصفهان
۳- هنر تهران
۴- هنر شیراز
.
منبع: رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی ایران:
.
رتبه بندی واحدهای دانشگاه آزاد:
۱- علوم و تحقیقات تهران | ۱۱- تهران شمال |
۲- کرج | ۱۲- ساوه |
۳- مشهد | ۱۳- نجف آباد |
۴- تبریز | ۱۴- یادگار امام خمینی |
۵- تهران جنوب | ۱۵- یزد |
۶- اراک | ۱۶- قائم شهر |
۷- خوراسگان اصفهان | ۱۷- مرودشت |
۸- تهران مرکزی | ۱۸- شهرکرد |
۹- شهرضا | ۱۹- رشت |
۱۰- اردبیل | ۲۰- قزوین |
منبع: گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
برای خواندن جدیدترین مطالب، اخبار کنکور و فیلم های انگیزشی به کانال تلگرام مشاوره تحصیلی و کنکور بپیوندید: